Učitelj

ПАМЋЕЊЕ 115

несрећном случајношћу; у овом им случају обично долази у помоћ њихова жива машта, џа их још више сплете и учини да постану лажљивци у очима оних, који их окружују. Све те чињенице наводе на неоспоран закључак, да наше здравље и у опште наш Физички састав врло јако утичу не смо при примању нових утисака него и при предаји оних, које смо раније стекли. Због тога, ако хоћемо да памћење успешно ради, пре свега потребно је обратити пажњу на Физички састав детињи и то никад не сметати сума, ако хоћемо да има успеха у учењу.

9) Радња памћења у многоме зависи и од ранијих вежбања о чему нас могу најочигледније уверити Фокусници, који, усљед дугога вежбања, успевају најзад тачно упамтити распоред карата, чим их једном промешају. Не треба, опет за то, претеривати с овим вежбањима, јер свако памћење има своје границе; будемо ли и га и сувише оптерећавали, нећемо моћи памтити нов материјал, или ћемо потиснути због њега што смо раније стекли. Зато је потребно старати се, да деца утуве само оно што им је доиста корисно.

3) Успешан рад памћења зависи и од тога, да ли човек

ме дубље и дуже усредсређивати своју пажњу на ПСА Т и

у опште од навике да беспрекидно користи свима ПОР АМО које ојачавају утисак од предмета.

У колико човек правилније поступа радећи памћењем тим је више могућности, да ће га дуже очајавати и да ће му оно помоћи да у својим пословима успе..

ПРЕВЕО С РУСКОГА

Свет. С. Симић.

НОВ МЕТОД У ПОЧЕТКУ ЧИТАЊА И ПИСАЊА

(прилог питању намењеном Х. учит. скупштини).

——_

Природни метод свакога предмета јесте онај, којим га је човечанство обрађивало, рекао је Спенсер. Ова истинита, изрека, потврђује се свакога дана код огромнога броја предавача, у свима предметима, али се на њој ни један не задржи толико, колико би требало, да је може јасно појмити и довољно истаћи, Тако се то продужава са генерације на генерацију а метод, и ако је погрешан, царује годинама онакав, какав се од старијих наследио. Ну за овакав рад нису само предавачи криви, јер и.