Učitelj

РАД ГЛАВНОГ ОДБОРА | 769

што се стални учитељи отпуштају, да му скрену пажњу на рђаве последице ол тога и да га умоде да то даље не чини и да поврати у службу оне који су до сад отпуштени.

Изасланици су г. министру навели: како учитељи нису криви, што припадају којој политичкој партији, јер су их вође свију странака врбовале, и ако је какве кривице за овако партијско трвење, онда су за то пре криви они, који управљају судбином ове земље, јер нису пустили, да се мирним путем и народ и учитељство и друга интелигенција среди и упути на свој прави посао.

Даље навели су и то, како је г. министар, ако је хтео, да учитељи не врше дужности председника, могао издати наредбу, којом би забранио свима учитељима, да иду за председнике бирачких одбора, а када он то није учинио, онда је сваки такав учитељ сматрао, да је по закону врло много одговоран, јер закон казни све, који без разлога изостану од те дужности до 2 године робије, са којом би казном сви учитељи изгубили и своје службе.

На послетку навели су му за разлог и то, да ће таква практика врло рђаво утицати на учитељство и будућност основне. школе, јер у Орбији, у којој су честе политичке промене, ако се пође тим путем, биће непрестано отпуштани из учитељства политички противници: либерали ће отпуштати радикале и напредњаке; напредњаци ће отпуштати либерале и радикале, а радикали напредњаке и либерале; те ће та несигурност скромног а тешког учитељског положаја натерати све боље раденике да траже спаса у другој којој служби. На тај начин, не само што ће бољи учитељи напуштати учитељство, него ће то од Учитељске Школе одбити све даровитије и боље ђаке, јер ће се учитељска служба сматрати као најгора и најнеблагодарнија служба у Србији.

Г. Министар је казао, како он неће да трпи, да се учитељи мешају у политику, како је садашње политичко стање слично Самуму и како сви паметни људи, када Самум наиђе, лежу у песак, да се склоне од пропасти; како учитељи неће да помажу владу, него хоће да буду карактери као Брут, и како је право да за све то повуку и одговорност и казну; и на послетку је казао и то да он неће допустити, да се учитељи баве политиком на штету основне настиве.

Изасланици су признали, да би то било и оправдано, али само онда, када би г. министар свима учитељима забранио мешање у политику, али су навели неколике случајеве из којих се видело, да учитеље либерале, који не само агитирају него напуштају и дужност своју по неколико дана, нико не кажњава, него се награђују за мешање у политику, у исто време када се учитељи противници и после 10 год. службе отпуштају и што је још горе када се премештају чак и они, који се не мешају у политику. За доказ последњега, мавели су два случаја и писмо једнога, који се обраћа Главном Одбору са питањем:

УЧИТЕЉ 552