Učitelj

770 РАД ГЛАВНОГ ОДБОРА

„Шта да радим. Ја се не мешам у политику, а капетан ми рече: Или дај изјаву и упиши се у нашу партију или пакуј прње!«“

Г. Министар после многих објашњења рекао је да је на послетку и право, кад у једном округу има 50 радикала учитеља, који раде против владе, нека 4—5 либерала и напусте дужност, па у интересу ове земље нека сузбијају оно што се против владе говори. .

После многих молби и објашњења, г. министар је опет остао при своме. Изасланици су га молили, да обећа: да ће повратити отпуштене учи,еље и престати са отпуштањем других, али г. министар каза да им ништа не може обећати.

· Главни Одбор примио је ово знању.

По предлогу ваљевског уч. збора дата је помоћ М. Грујичићу и М. Ступаревићу учитељима по 36 динара.

Услед многих премештаја, поједини учитељи нису могли да, по члану 19 правила Удружења, преко својих зборова траже новчану помоћ, него се у нужди сами лично обраћају Главном Одбору за помоћ, Главни Одбор увиђајући данашње жалосно стање учитеља решио је: да се и таквима може издавати помоћ.

На основу поменутог решења свог, Главни Ообор је издао учитељу Проки Дамњановићу 30 динара.

САСТАНАК ХУ. држан 18 фебруара 18992 20д.

Били су: М. Јовић, Урош Благојевић, Д. Ј. Путниковић, Ст, Зарић. А. Голубовић, К. Глишић и Д. Соколовић.

Прочитан је и примљен записник прошлог састанка

Председник извештава Главни Одбор да је распитивао за споменик Гавриловићев наше вајаре Јовановића и Убавкића, па је први изјавио да не може споменик довршити пре 26 августа, а други се пак може обавезати да га доврши до Петров-дана, дакле пре састанка, учитељске скупштине. Главни Одбор је решио да Јовић и У. Благојевић утврде погодбу с Убавкићем и да уговор поднесу Главном. Одбору на одобрење. +

Прочитано је писмо Љуб. Марковића учитеља који је отпуштен што као болестан није могао отићи на дужност, где је премештен био,и у ком моли за новчану помоћ. Пошто је прочитано и мишљење ваљевског збора и саскушано мишљење неких чланова Одбора, који знају жалосно стање у ком се налази Љ. Марковић, Главни Одбор је решио да му се изда 200 динара као помоћ.

Председник пита шта да се ради са срећкама које је Главни Одбор. добио на расиродају од одбора за светосавску беседу у Брчком и Зворнику, а није их могао распродати Главни Одбор је решио да се одбору у Брчком пошаље 20, а одбору у Зворнику 15 дин. и да се врате све срећке.