Učitelj

ГЛАСМИК

Бе

ЈАВНА ГОВОРНИЦА

5

ПИТАЊА 10.

Шта је дужност школског послужитеља% Који треба да га погађа пи отпушта 2 20.

Шта је узрок те многи учитељи и учитељице не ступају у чланство Учитељског Удружења, не примају и не читају „Учитељ“ и друге педагошке листове:

ОДГОВОРИ

Одговор на 12 питање.

Најзгодније и најугодије време за мољење Богу јесте у почетку самога рада и при свршетку истог (изјутра и у вече). — Први разред у почетку треба да чита молитву у хору. Од овога је двојака корист: ! што деца, и она којој те ствари иду потеже, науче молитву за кратко време, и 9 што се још за рана вежбају у јасном и правилном изговарању речи, слободе се у говору и вежбају чуло слуха за певање у хору. Доцније пак, како први разред, тако и остали треба молитву да читају редом Онај ђак на кога је ред да чита молитву, треба да је гласно изговори, а сви остали то исто, али у себи. Несносно је оно, што се по неким школама (нарочито по млађим разредима) још и данас практикује, те се увек сви ђаци моле Богу гласно.

Ако је школа неподељена, онда је најзгодније да млађи разреди читју молитву у почетку рада, а старији при свршетку. Први разред треба да, чита „оче наш“ на српском језику. Ова је молитва и иначе доста тешка, а неразумљива за децу од 7 година, па кад се још чита — као што је