Učitelj

~ ~

РАД ГЛАВНОГ ОДБОРА

председнику општине: председник, потпредседник, А. Голубовић, Д. Ј. Путниковић и Урош Благојевић и да га умоле да их изнесе општинском одбору што пре на решење.

По том је решено да се десета учитељска скупштина сазове овде у Београду на дан 2 августа тек. год Ред за скупштину да се одреди и објави доцније.

Збор белопаланачки, предлаже, да Главни Одбор настане код г. министра те да ове године не буде ревизије п наводи разлоге зашто ревизије неби требало да буде. — Пошто је о овоме Главни Одбор добио још неколико писама од појединих чланова Удружења, који су такође у име зборова и више учитеља то захтевали, то је Главни Одбор решио да се учини корак код г. министра да ове године не буде ревизије.

Управа јасеничког збора пита шта је са списком књига, које је збор. хтео да набави прек> Главног Одбора и тражи чланске карте. Решено да. | о књигама одговори Путниковић, а карте да се пошаљу.

Збор тамнавски јавља о избору нове зборске управе. Примљено знању.

САСТАНАК ХХ!. држан 10 маја 1893 год.

Били су: М. Јовић, Д. Ј. Путниковић, К. Глишић, А. Голубовић, Д. Соколовић и В. Јовановићева,

Прочитан и примљен записник прошлог састанка.

дбор млавски предлаже да се удови поч. С. Гојковића изда помоћ у 40 динара. Решено: пошто је њој већ једном дата помоћ у 100, а Главни Одбор сад нема. прихода да све издатке подмири, то да се молитељка, упути да од скупштине тражи редовну помоћ.

Исти збор јавља да, се уписао за утемељача др. Ј. Ђокић и да ће положити улог чим добије диплому. Решено да се диплома пошље.

Услед тога што многи чланови до данас нису положили и послали Главном Одбору своје улоге, то је решено да се писмом сваки учитељ извести: да ће сваки члан изгубити права чланска ако до 1 јуна не положи улог и зко се исти до тог дана не пошље Главном Одбору.

да тим је решено да св У. Благојевић, Соколовић, Путниковић и Голубовић побрину око претходне спреме за дочек гостију који ће доћи на учитељску скупштину, а да се доцније изабере шири одбор за дочек истих гостију.

На послетку је решено: да Јовић спреми нужне измене које би требало учинити у закону о основним школама, да их поднесе Глав. Одбору па, пошто их овај прегледа, да се поднесу г. министру просвете.