Učitelj

780 Боја бео тон

је. И само министарство просвете ни сад још не зна тачан рачун о том, а мучно да га знају и да би га могли, баш и кад би хтели, казати они који су вршили она премештања, и гањања. И опет људи, који су вршили или потпомагали оваке премештаје, по катшто „вапију“: како се пре радило с „планом“ и „одређеним циљем“, а сад се не зна шта се ради!

Ми мислим да би требало министарство да настане, те да ухвати, колико може, тачан рачун о том. Из тога би се боље могло оценити како је стање у осн. шк. ове год. него кад би се извршила, сад ма каква ревизија.

Зидање нове зграде за Учитељску Школу у Сомбору. — Како читамо у „Бос. Вили“, патриар Георг. Бранковић решио се да о свом трошку сазида нову зграду за мушку Учит. Школу у Сомбору. У њој ће бити простора за 4 разреда, за вежбаоницу и др. потребна одељења. У згради, где је сад Учит. Школа, биће женска Учит. Школа. Тиме ће бити одвојена мушка од женске Уч. Шк. што је сад спојено.

Стални надзорници у Босни и Херцеговини. — Земаљска влада поставила је скоро окружне надзорнике за основ. школе у Босни п Херцеговини. Седишта ових шк. надзорника су ова окружна места: Сарајево, Мостар, Бањалука, Бихаћ, Д. Тузла и Травник. Свега дакле 6 надзорника. Личности за надзорнике узете су од учитеља средњих школа. Како нам пише један пријатељ из Босне, између ових 6 надзорника само је један православне вере, Србин из Аустро-Угарске. Од домородаца, Бошњака или Херцеговаца, нема ни једног. Исти пријатељ вели да се тамо осећа бојазан, да ће ови надзорници још више настати да се угушује српски дух у неких комуналних учитеља.

Не бисмо желели да буде тако, јер то може само изазвати мржње и свађе међу једнокрвном браћом, а тога је и до сад било више но што је требало.

Педагошки конгрес у Чикагу. — Скоро је отворена изложба у Чикагу, којом ће Американци канда цревазићи све досадање европске изложбе. Приликом ове изложбе биће у јулу у Чикагу интернационални педагошки, конгрес. За овај конгрес истакнут је овај програм:

1. Треба ли настава у народној школи да буде бесплатна 2 Треба ли сиротним родитељима помоћи да школују своју децу Треба ли ученицима давати школ. потребе бесплатно 7 Треба ли сиромашној деци давати и хране 2

д. Какве реформе треба учинити у школској архитектури 2

3. Како се могу ученици навикавати да се користе књижницама 2 Који г најбоља начин да се деца одају читању књига код своје куће2

4. Шта треба да има школски музеј и како би требало исти основати2

5. Могу ли листови давати деци каквог градива о васпитању 2

6. Најбољи систем гимнастике. Треба. ли лекари да нагледају школе 2

х