Učitelj

ма Асти к 779

новости

о

За и против ревизије. — Мислимо да није скоро било питања о ком се више бриге водило и више писало него што је то случај с питањем: хоће ли ове годино бити ревизије у основ школи или не. У разним политичким листовима до сад је изашло десетину чланака о том питању. Већина је писала против овогод. ревизије него за ревизију и било је више и јачих разлога против ревизије него за исту. Ми смо у овом листу већ казали своје мишљење о том, а у поменутим чланцима само су у неколико дупуњавани они разлози које смо и ми изнели. Што се пак у овом времену тако много пише и разбира о ревизији ове год. по томе се види како је ове године било једно ненормално стање, једна анархија и неред у осн. школи, стање такво да са зебњом разбирају за ревизију и најсавеснији и највреднији учитељи, који иначе нису страховали ни од најстрожијег ревизора. А како и неби. кад се силним премештајима и оним „ратним стањем“, које беше у осн. шк,, није могло радити редовно, нити би ко могао успех правилно сад судити и ценити, те би лако могао зле проћи и најбољи радник осн. школе.

Хоће ли пак бити ревизија или не, још се не зна позитивно. Г. министар је упутио питање Просв. Савету и овај је са свима против 9 гласа решио да треба. Овако решење Просв. Савета. лако је резумети, кад се зна да је избор чланова истог Сасета и сувише био партиски; па сад, разуме се, ти људи, кад би гласали да не треба да буде ревизије, тиме би признали да су ове год. били осн. школе и учитељство у нередовном стању као и за време каквог рата. То пак они нису хтели признати, ма да то види и зна цела Србија.

После овога дошла је на ред кандидација ревизора и Пресв. Савет кандидовао је, као и до сад, 100 лица, међу којима је само 12 учитеља. И ако је последње две год. кандидовано по 30 учитеља, а 70 наставника средњих школа, ове год. се није хтело тако. Ми мислимо да је Просв. Савет могао и тих 12 учитеља изоставити, кад „није могао“ наћи и кандидовати више способних учитеља за овај посао. Да су имали повећи број „својих учитеља“ с квалификацијама за ревизоре они би истакли и већи број, можда би их тако лепо пробрали као и бив. министар пређашње сталне надзорнике“, овако, кад их немају и кад морају кандидовати туђе“ људе учитеље, онда се узима само 12! Разумемо, разумемо и ни мало се томе не чудимо.

Још му се не зна рачуна. — Свакоме је познато да су ове школ године учитељи премештани кажњавани па и отпуштани без икаквог оправданог плана и без реда, али ни до данас се не може ухватити рачун о томе колико је премештаја било. Број премештаја, који се до сад чешће истицао по листовима, врло је различан, нико га не зна позитивно колики