Učitelj

БЕЛЕШКЕ 783

Бок ВРБЕ

И

И слепи и глувонеми се удружују. — У немачкој почела су се множити удружења слепих. Исто тако се удружују и глувонеми. У Америци, пак, излази 37 листова за глувонеме, међу којима је и један шаљив лист. Сами глувонеми тамо оснивају и разне клубове. Циљ је овим друштвима, међусобно потпомагање у сваком погледу Ова удружења склапају већином они који су се школовали у заводима, Тамо дакле глувонеми и слепи виде корист од удруживања, а код нас толики окати не виде то, па се јоши не мисле удруживати.

језуита. — У целом свету има 13.275 језупта, а у самој АустроУгарској има их 690, Код наше сусетке дакле учитељи су готово најгоре награђенн, а језуита налазе тако плодно земљиште, да их ту сразмерно највише има!

Сибирија неће бити последња. — Основаће се и тамо скоро завод за слепе у Икрукцу. Нека удовица оставила је на то 350.000 дин. „Рг. 511 21»

Учитељи у Италији стоје често врло жалосно (а тако је веле да је и у Шпанији.) У 31 области дужно је 318 општина 1045 учитељима 312.000 лира плате. У једној области учитељи имају на дугу 104.000 лира. Може се замислити како је тим учитељима кад им се тај дуг отплаћује у врло малим сумама.

Како је учитељима у Подолији у Галиции. — Један учитељ о том износи у „Гу. Кагуеги“ ово: Живим у Подолији с платом од 300 Фор. За ову плату обучавам 165 ученика по 5 сати дневно и 54 учен. по 4 сата дневно. За овај труд заслужим 80 |, крајцара на дан. А како живим > — Осморо нас седа за трпезу. На сваког долази по 10 крајцара, а литар

млека стаје 10 кр. По уВез це.“

Прошла зима.-— Као што је сваком познато прошла зима била је у „умереној“ клими јевропској и сувише строга, међу тим у најдаљим сев. европским пределима била је врло блага. О том пишу једне америчке новине ово: капетан Кенци путовао је на једном американском броду из Голстери у Исланд и за 14 дана није нигде наишао ни на једну санту леда. Становници Исланда причају да се не памти овако блага зима у тамошњим пределима. Ладноћа није никако прелазила 11 степ. цел. Од месеца марта наступила је мало осетнија ладноћа. Дуж целог приморја није било леда. У Пристаниш тима на јужном и западном приморју није било леда. Пристиништа на јужном и западном приморју Новог Фундланда била су целе зиме приступчане за