Učitelj

784 ДОБРОТВОРИ

бродове. Па и бродови који су пловили око крајње северне обале Шотланда нису нигде наилазили на лед. Овако блага прошла зима на високом северу важи као неки ванредни догађај.

Одликовање народних учитеља. — Француски министар просвете позвао је школске власти да му предложе најзаслужније учитеље који ће се одликовати орденом легије части. То је највеће одликовање у Француској.

Маг. а оке

Језик у основним школама у Угарској. — Како пише „Вез. Џенеувка“ у школама у Угарској учи се на 13 језика; маџарском, немачком, румунском, словачком, чешком, српском, буњевачком, шокачком, хрватском, словенском, руском, бугарском и влашком. Ма да ови сви језици нису различити, опет се с толико имена, називају.

ДОБРОТВОРИ

у

Михаило Аничић из Мостара, који је преминуо прошле год. остави је општини ·-мостарској 500 Фор. и то: за школ. Фонд 200, за цркву 2г0би за сиротињски Фонд 100 Фор.

Општина мостарска при оснивању Фонда за своје школе, разаслала је молбу на многе имућније људе на страни, да својим чланством и прилогом помогну ову установу. Овом позиву одазвали су се и приложили су:

Ристо Шкуљевић. из Трсте 1000 Фор.

Тодор Аничић из Трста 1000 Фор, и као успомену на свог брата Мих. Аничића још 500 Фор

А. Н из непознатог места 50 наполеона у злату. Ђорђе Гркавац из Дубровника. 500 Фор. Перо Уљаревић из Брчке 100 100.

У Доњој Тузли у Босни православни Срби у главној скупштини православ. пркв. општине закључили су да зидају нову школу и одмах су скупили преко 11.400 Фор. Приложили су на то:

Јово Р. Јовановић 3030 Фор. Лазо Р. Јовановић 2100 Перо Поповић 1500. Прото. Цвет. Поповић и Јово Поповић по 500 Фор., Митрополит Никола Мандић, Мило Стакић и Ристо Васиљевић по 300 Фор.

Сиромашнији дали су мање прилоге, а прилози се и даље купе, те има изгледа да ће се скупити око 25.000 Фор. ;

Слава добротворима који помажу српску школу и просвету!

С