Učitelj

а ПОЛОЖАЈ УЧИТЕЉА

ских. За ових осам година умирало је варошких учитеља 2079, а сеоских тек 1:08%,. Према томе на сто умрлих варошких учитеља, умрло је 87 сеоских.

Већем умирању варошких учитеља доприносе поред осталога нездрави и тескобни станови, јер они немају станова, од општине, него добијају накнаду за њих, па обично узимају јефтиније станове, да би им што од те накнаде остало за друге потребе. Па тако је и са дрвима, и у њима варошки учитељ трпи већу оскудицу од сеоског. који има и стани огрев бољи Од варошког учитеља, а поред тога и башту и чист ваздух, чега по варошима нема, да се после школског рада одмори, Па и храна пе стаје сеоског учитеља толико колико варошког, а у плати су потпуно изједначени. А и односно саме службе варошки су учитељи у тежим околностима од сеоских Када 06 све ово има на уму јасно је, одкуда, је у варошких учитеља "веће умирање од своских.

Из свега досада изнесенога види се, да је код учитеља, много већа смртност но код других редова грађанства ; да је учитељска служба тако тешка, да потпун број година ретко који учитељ доживи, тако, да их данас у целој Србији има с пуним годинама службе свега 4—5, и кад овако убедљиво сама Факта говоре, онда се мора овоме тражити што пре лека, и 'емањити број година учитељске службе на тридесет. Јер учи-. тељевање није министровање, а за толики број година мора и најјача снага подлећи. Који одслужи 30 година тај је већ у гробу, и такви су међу нама беле вране. о

За то је и право, умесно и Богу угодно, да се још на идућој нар. скупштини узакони поред осталога, да учитељ служи само 30 година.

Свршивши ово важно питање о годинама службе, прелазим на једно исто тако, ако не и важније за нас питање, а то је сталност нашег положаја, а затим постављање и отпуштање. Данашњи положај учитеља у погледу постављања, премештања, и отпуштања регулисди је најновијим законом у основ. школама. До тога закона није ни у колико био прецизиран који закон о постављању, премештању и отпуштању учитеља. Само је законом од 1863 и7! и допуном од 1578 године регулисано, ко може осим ученика из учитељ. школе постати учитељ, а 0 премештању и отпуштању није било ни помена тада, као ни -до тада.

Ни у једном од тадашњих, ди у садашњем закону није заштићено учитељство у погледу отпуштања и премештања, него је то питање стајало и стоји увек отворено, и виси као дамоклов