Učitelj

ПРО ЛО ЖАЈ УЛИВА БА 125.

мач над главама учитељеким, и они су остављени на милост министру просвете, да би само што зависнији били учитељи, од централних власти.

Данас у том погледу има министар просв. неограничену власт. Како су ову своју власт на зло употребљавали против учитеља, доказ су нам толики премештаји који се врше од ово. неколико година, али зимушњим премештајима, тек је се могло. видети, докле крајња безочност удружена са неописаним беснилом и политичком заслепљеношћу може терати. Преко 750 премештаја извршених под прошлим либералним режимом најеклатантније доказују, да је учитељ једно сироче, кога и најмањи партиски талас, или обест каквога ћифте или кмета може. кренути из места, у коме је по неколико година провео, и оте рати га у које од најудаљенијих места Краљ. Србије.

Врло много би се таквих конкретних случајева, могло на-. вести, али то нећемо чинити, пошто је већина овог поштованог скупа то на себи искусила, и зато им је добро познато. У једно време беше учитељство горе пропиштало него под Турцима. Толини гробови учитељске нејачи проклињу несретне синове српске, који занесени дивљом осветом над учитељима, светише се душмански над њиховом нејачи. Али Бог је стари. Бог, те ће и њима црни данак осванути као што је многоме учитељу освануо на оној страховитој цичп и зими са својом нејачи.

Та зимушња варварска гоњена учитеља, јасно су посведочила, како је садашњи закон о осн. школама ништаван у томе погледу. Ни по чему није српско учитељство заслужило, да се с њим тако поступа, па је ипак горе гоњено него што се непријатељи гоне.

И кад смо тако горко искуство стекли, које су многи и преснупо платили животом своје нејачи, на нама лежи највећа, одговорност и обавеза, да се сви својски заложимо, да ова несретна и ужасна премештања сасвим укинемо, а то о и данашња влада у своме програму пред народно преставништво изнела. ;

Да и не говоримо о томе, како премештања у току године за време најинтезивнијег школског рада поремете целокупну наставу, која мора да тече својим правилним колосеком, па да. од ње буде опе користи и успеха, који се траже. Зимушњим премештајима и то се тачно потврдило. Бивало је случајева да су се у једној школи за 3—_4 месеца +—5 наставника измењали, и онда о каквом раду и успеху не може ни бити говора. Толиким хиљадама невине дечице пропаде. ова година узалудно, само-