Učitelj

126 - ПОЛОЖАЈ УЧИТЕЉА

пакошћу и партизанством заслепљених управљача просвете. Мсто је тако важно питање о томе, кад да се врше премештаји. Ми смо то истакли нарочито зато, што је досад рађено у том погледу на доват. — обично се распоред почињао јула а свршавао октобра месеца. Место учитељ за време Ферија да се одмори од свога тешкога рада, оп стрепи и зебе да не буде премештен, што врло често тако бива, да ретко:који учитељ проведе по #—5 година у једном месту, а у другим државама, проведе цео свој век у једном месту, те је тако од врло ведике користи околини не само својим радом у школи, него и у сваком погледу је такав учитељ, прави народни учитељ. За то је за нас ово питање врло важно, и ми морамо на-

стати да се оно што правичније по нас реши.

__По' нашем мишљењу у томе погледу, понајбољп би био овај пут:

_ Нико не може постати учитељ, који није свршио учит. школу, и положио учитељ испит. Ти свршени ђаци учитељске школе с испитом дужни су служити у пограничним местима најмање 2 године после, којега времена имају права на боља места у унутрашњости Србије. После пет година службе имају права на места у вароши. 1С

Овим би погранични окрузи добијали младе, вредне и одушевљене раднике, а и тако би ти млади људи упознали боље своју отаџбину.

Учитељ се не може никако преместити из места у коме је без своје молбе, — дакло ни за казну нити по погреби. Ако де што крив, треба га другим казнама казнити, али никако да та друга казна буде премештај.

Учитељ се не може никако из службе отпустити без кривице, коју ће судови редовни квадииковати и судити. Ни у којем случају не сме се ово право отпуштања оставити и Даље министру просвете, јер смо видели какве је злоупотребе од тога чинио зимушињи министар просвете, који је се и дентификовао са полицијским властима, које су лажно јављале долазак у места премештених учитеља, — те су људи ни криви. ни дужни због тога отпуштани.

Даљи би говор о овом био излишан, и ја мислим да је жеља целе ове окупштине, да се ови наши захтеви праведпи

што про изврше, и тако се наш положај осигура од разних на"сртљивих нападаја.

Поред свега овога говора, нека ми је дозвољено још не"колико речи рећи у прилог виднијег нашег положаја.