Učitelj

О УЧИЛИМА 1 188 Мана је словарици, што нема и писаних слова и курзивних 2 тажође и великих, те би се том упоредношћу и лепим п великим словима, мета лакше памтила. СОловарица се разликује од штице, што нису сва челова изложена, те да бркају појимање појединих, већ долазе како кад жоје затреба. Неки наставници израде на наличју словеких карата и жрупна писана слова, те тиме врше шчитавање писаних слова. Набављала се пре из Новог Сада и Панчева, сада се израђује по где гдеи код нав.

11. Земљопис.

Према програму за Пораз. једино је наставно средство екскурвија, која се у нас изводи као од беде. Екскурзијама се само мало изучава земљопис, али друштвени односи и техничке радње никако, те су екс. увек једностране досадне и махом изгубе значај, јер овлада у малим шетачима нека расејаност, које не би било, да се с планом екскурзира. После из зидина прелази се одмах у поље, а не на кућу и друштво, те место поступног прелаза праве се скокови. Да се изводе правилно, не •би било бољег очигледног средства за земљопис.

Цртање околине изводи се аљкаво или никако. Врши се на табли и таблици или артији без утврђених геогр. знакова и ретко. Мерења, има мало корацима у учионици и кад што на пољу, али се преношење мера на артију тешко врши и слабо се изводе вежбања.

У београдским основним школама виси у овоме разреду некакав план Београда рађен неким инжињером Заришћем за канцеларије, па је 'ее неким чудом обрео и у осн. школи. Блед напрт неких линија, које представљају улице, није никад ни употребљиван у настави, него само украшава школу. ,

Биће можда у некој школи и која рељефна мапа (округ, срез) али то је труд појединаца нечувених у нас.

ЈШ разред од учила има само мапе. Маша је Краљевине Србије и има их две: државна по старој адм. подели земље и обојена разно по окрузима и друга од Миленка Марковића и Шрепловића са новом адм. шоделом небојена.

Ова друга има 15 округа, који су одвојени на мапи само црвеним међама, нетачно је и неистинито израђена, нејасно изведене планине, а реке, путови све на један калуп исцртано, те се не може разликовати. Местима је претрпана, те с тих разлога не може послужити настави сем погађања облика појединим окрузима, те личи на политичке карикатурне мапе. Штета је, што је примљена за државну и употребљена у школи, те истисла ону по старијој подели израђену.

Ова са 21 округом израђена мапа друго је попуњено издање оне ваљане мапе Кнеж. Србије. Велика је, окрузи бојама одвојени, све земљописне тачке са јасним знацима, није претрпана местима, планине рађене по начину Кипертовом а реке извучене плавом бојом. Да је ова