Učitelj

ВУРЂЕВ-ДАН ПРЕДАВАЊЕ ИЗ НАУКЕ ХРИШЋАНСКЕ ЗА М. РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ.

о

Коју славу славиш Јоване; — А ти Милораде» — А ти Драгутине 2 — Има ли ту међу вама “кога, да не слави славу: 2 Ако имадне жога, онда им треба казати, зашто ови не славе.

Да ли знате у ком је месецу Ђурђев-дан 2 А ког дана 2 Зна ли ко за што се празнује тај Ђурђев-дан пролетњи 2 Има ли још који дан да се празнује због св. Ђурђа 2 Има Ђурђиц — у јесен. За што се он празнује 2 Упамтите само то, да је пролетњи Ђурђев-дан главни правник а Ђурђиц је мањи. А зна ли ко од вас зашто се зове свети г —

Седите право и селушајте ја ћу вам причати о св. Ђурђу, па ћете знати зашто се зове свети.

Далеко, далеко од-нас на југу, у једној вароши родио се св. Ђорђе. До те вароши требало би много дана путовати, па да стигнемо. Његови родитељи били су врло богати. Родитељи су Ђорђа много волели, јер је био добар и послушан. Још док је био мали умре му отац, а кад је поодрастао одведе га мати у школу. Ђурђе је и у школи био добар и послушан, па је био и најбољи ђак, те су га и учитељ, и сви ђаци волели, Чинио је другима добра; давао је својим сиромашнима. а добрим друговима школске потребе, и увек се с добрим дружио, јер пословица, каже : „О ким си, онаки си“. Кад је од куће у школу полазио није нигде путем застајкивао, него је право у школу ишао. У школи је пазио на све оно што је учитељ показивао, и говорио.

Био је врло леп и много је пазио на чистоћу своје о и одеће. 'Он није као рђави ђаци шшао по највећем блату и газио по бари кад је киша, него је увек био чист. Никад се није тукао са својим друговима, нити је говорио ружне речи, нити псовке, него је увек живио у љубави и слози са својим друговима. Кад је Ђурђе свршио мале школе, почео је учити и веће школе, а кад је свршио школу умре му и мајка.

Ђорђе је много жалио за својим родитељима, јер су му родитељи били добри. Имање што су му оставили, он је све разделио сиротињи, а себи није ништа оставио. Ђурђе је непрестано помагао спротињи и чинио