Učitelj

150 НРЕДАВАЊЕ,

добра. Он је знао то: „Учини добро не кај се, учини зло надај се. Ов је највише волео да буде храбар јунак, за то се опрости са. својом родбином и оде у војску, У војсци је био најхрабрији у ратовима, за то га цар постави за војводу.

Један пут, цар изда заповест, да се свуда у његовој држави хватају хришћани, па да се у затвору муче и убијају. Тако су у старо време, са хришћанима поступали зло. Родитељи Ђурђеви били су хринћани и мајка му је још у детињетву говорила, да су хришћани добри људи. Ђурђе није могао да гледа како туку и муче хришћане и увек: их је бранио и заклањао. А кад цар дозна да је и Ђурђе хришћанин, заповеди да га одмах затворе у тамницу и да га тамо туку и муче.

У затвору су Ђурђа мучили разним мукама. Најпре су га тукли. по целом телу, да му је крв шибала. После га привезали за један точак, а испод точка прикују оштре клинце, па су га на точку окретали да му клинци тело испарају, али он је све муке трпељиво сновио, и није се хтео одрећи хришћанске вере. Цар је волео Ђурђа и било му је жас. да га више мучи. Он је хтео само да га намора да се одрекне хришћанске вере.

За то га позове к себи и рекне му: „Да ее поклонши мојим идолима, па ћеш бити први до мене“. (Многобожачки богови начињени од вамена или дрвета звали су се идоли). Ђорђе пристане по молби паревој, и кад га доведу пред идоле, замане једном батином л поломи све њихове богове. Кад цар то виде он заповеди војницима, да га изведу у поље п убију. Тада цар дозна да је п царица хришћанка, па заповеди да и њу заједно са Ђорђем убију.

Св. Ђорђе је бранио хришћанску веру и за њу је мучен и погубљен. Он св друкче зове победоносац п великом, ученик (т. ј. човек, који је велике муке претрпео). На свакој икони слика се св. Ђорђе као јунак на. белом коњу, с копљем у руци, под њим велика и страшна аждаја (змија), коју он копљем убија. Аждаја значи незнабошце које је Ђорђе јунаштвом победио, откуд му и име: победоносац: На углу иконе клечи царица, која је са св. Ђорђем погинула,

Више св. Ђорђа насликана је наша хришћ. црква, за коју је св. Ђорђе и своју главу дао. За то св. Ђорђа сви хришћани поштују пназивају св. Ђорђе.

Ми славимо ев. Ђорђа 22. априла у пролеће, сваке године, јер је на тај дан погубљен и своју душу испустио, и тај дан зовемо Ђурђев-дан. А славимо га и 8. Новембра и зове се Ђурђиц, дан кад се родио.

Драга децо! св. Ђорђе је увек истину говори, па је за истину и. веру своју живот изгубио. Чувајте и ви своју веру и увек истину говорите, па ће и вас сваки волети Бао џ св. Ђорђа, и бићете доцније. добри људи. као и он.