Učitelj

утитЕрОкКО УХЛРУЖЕЊЕ 281

НЕ 0 и ан а а а

Чт. 90.

Реферант је председник Управе Основних Школа. Решења Управе доносе се простом већином гласова. Ако се деси елучај да који члан на позив не дође на седницу, па онда буде равна подела гласова, одложиће се решење тог питања, докле у седници не буду сви чланови. У хитним случајевима одложиће се решење тог питања за 8 дана, па ако и онда буде равна подела гласова, одлучује страна, на којој је председник.

Чала. 91.

Почасне чланове позива Управа, кад јој је потребно мишљење у струци лекара или инжињера. У гим питањима почасни чланови имају равно право гласа с осталим члановима. Шри равној подели гласова одлучује страна на којој су лекар или инжињер.

Ча. 92.

Чланови Управе сталнису у свом положају. Министар их не може сменити, преместити, пензионисати ни отпустити за време док су изабрани. Ако би који члан ослабио или онеспособио за вршење ове дулности и то, на позив Министра просвето или Управе, потврде лекара, изабрана од Санитетског Савета, онда се тај члан може пензионисати или преместити на другу дужност.

Чл 99.

Ако се случајем казаним у чл. 92., или другим којим, упразни место кога члана Управе, други ће се члан изабрати истим начином као што је п тај члан био изабран. Избор овај објављује Министар Просвете на предлог Управе и мора се извршити најдаље за месец дана, а важиће до истека оне 3 године у којима је избор извршен.

Чл. 94.

Редовни чланови Управе ако после 3 године не буду опет изабрани, враћају се на положаје с којих су узети за чланове Управе.

Чл. 95.

Управа Основних Школа у седницама свих пет чланова расправљаће п решавати:

а) — 0 кривицама школеких надзорника, које би ее имали казнити: опоменом, укором, платом до 8 месеца и повраћањем на дужнос, са које су узети. 1

6) — Расправљаће веће спорове између надзорника и учитеља.

в) — Решаваће кривице учитеља које би се имале казнити отпустом, или платом више од месец дана.

кг) — Решаваће кад треба контролисати рад кога школског надзорника, шаљући кога члана Управе по томе послу.