Učitelj

д о сА2

УЧИТЕЉСОКО УДРУЖЕЊЕ

Ме 99.

Школски надзорници постављају се указом на предлог Министра Просвете а по избору Управе Основних Школа. При ступању у дужност надзорици полажу заклетву да ће савесно вршити своју дужност. Формулар ове заклетве пропиваће Министар Просвете.

Чала. 100.

За школске надзорнике Управа ће кандидовати Министру двапут онолики број лица, колико треба надзорника.

Чт. 101

Кандидати за надзорнике могу бити они, који су свршили учитељску школу у Србији или на страни и положили учитељски испит; који су били учитељи основних школа најмање 10 година и положе надзорнички испит. При бирању кандидата првенство право имају они, који су свршили Учитељску школу с бољим успехом: који су као учитељи бољи успех показивали; којису боље положили надзорнички испит, који су више година били учитељи и који су радили на књижевном пољу.

Чл. 102.

За школске надзорнике може Управа кандидовати и наставнике средњих школа, који су учили педагошке наук: у Србији или на страни, и који су били најмање пет година учитељи основних школа, ако се сами пријаве за ова места.

Че 108.

Надзорнички испит полагаће се из Педагогије с Методиком. Психологије с Логиком, Историје Педагогије, Школеке администрације и једног живог језика : немачког, руског или Француског. Испитни одбор, пред којим ће се ови испити полагати бира Управа Осн. Школа. Програм и правила за полагање овог испита одређује министар просвете на предлог управе основних школа.

На. 104

Осим усменог испита кандидат ће дужан бити да изради и поднесе написану расправу о једном од пет питања, која из педагошких премета одреди Управа Основних Школа на годину дана раније.

При оцени ових расправа узимаће се у обзир и оне расправе које би кандидати пре испита под својим именом штампали, а тако су исто и самосталност и тачност излагања мисли при писању одређене расправе.

Ча. 105.

Из администрације испитиваће се кандидати највише из примене закона и уредаба основне школе. Из језика се тражи, да га кандидат