Učitelj

284 УЧИТЕВРСЕО УДРУЖЕЊЕ

толико разуме, како би на матерњи језик могао преводити педагошка, дела тога језика. Чл 106. Дужности су школског надзорника: . Да учитеље поучава и упућује у вршењу дужности. · Да мотри врше ли своје дужности сви учитељи и школски одбори. Да води тачно статистику о основнтм школама. 4. Да шаље Управи Осн. Школа извештај о стању школа свака. два месеца. 5. Да сазива учитељске зборове најмање два пут годишње. 6. Да расправља спорове између родитеља, и учитеља, школског од“. “ КЕ и учитеља, управитеља и учитеља. 1. Да мотри да ли и како учитељи обрађују школску башту. 8 Да мотри имају ли књижари потребне књиге и остале школске потребне. ј "9. Да мотри и на ан основне шкеле.

Чл Ло;

Школски надзорници стални су у свом положају, а у месту а. 00. Песле 5 година може их Министар, на предлог Управе, по потреби с мостити. Сем тога, они се могу преместити и по молби. Пензионисат се могу по молби и кад изнемогну, што треба да потврде три лекара. А могу се по молби кратити на дужност с које су узети за надзорнике. О свему овоме одлучује министар просвете на предлог Управе Основних Школа.

од бо н-

Чл. 108.

Један надзорник може бити постављен највише на 60 учитеља, а најмање на 30. РОЧЕОА има једног надзорника.

Ча 109.

Надзорник је дужан сваког учитеља да походи најмање три џут на. годину. Неспремније и немарљиве учитеље походиће што чешће.

"110. |

· Кад надзорник дође у коју школу, он ће у присуству најмање 2'

школска одборника, или, ако њих не може добавити, онда. 2 грађанина,

прегледати школу и учитељев рад, школску књижницу, и спискове књига.

и шкел. ствари, па ће онда у нарочиту књигу записати шта је и како

је нашао и шта је наредио. То ће потписати надзорник, учитељ и присутни одборници или 2 грађанина.

У 1215

Где год надзорник нађе да учитељ неправилно или невешто ради. у школи, он ће сам по које предавање држати и учитеља упутити на. даљи рад.