Učitelj

УЧИТЕЉОКО УДБУЋЕЊЕ 282-

На 122.

При прегледању школа надзорник ће прегледати и рад школског одбора, па ће у књигу забележити шта је нашао и шта је наредно.

Чл фо.

Надзорник ће моћи и сам присуствовати у седницама школског одбора, а може и сам наредити председнику да у одређени дан сазове школски одбор. За такву седницу дужан је саопштити председнику на два дана раније.

Ча 114.

Ако ву учитељ или који школски одборник незадовољни оним што је надзорник забележио или наредио, могу се жалити Управи Оен. Школа.

Но 16

Ва нерад, неуредност пи друге кривице школске природе, надзорник може казнити учитеља опоменом и укором, а школске одборнике онпоменом, укором и новчано од 0—90 дин. у корист школске касе. За све ове казне могу се учитељ и одборници жалити Управи Оен. Школа, која може решење надзорниково оснажити, променити или поништити.

Ча 16.

Надзорник ће сазивати учитељске зборове најмање 2 путу години и на њима ће он председавати. На тим зборовима. расправљаће се: разна педагошка питања, састављаће се распоред за школе тога краја, већа ће се о уџбеницима и др. шк. потребама за школе тога краја и о др. питањима која истакне сам надзорник или најмање 3 учитеља. За већање може се петаћи пи питање о некој примедби коју је надзорник забележио ком учитељу, ако то истакне сам надаорник или најмање 3. учитеља.

Важније одлуке ових учитељских зборова, саопштаваће надзорник у свом годишњем извешћу Управи.

а ИК На крају школске године надзорник ће поднети Управи извештај са статистиком о школама и учитељима. У том извештеју надзорник ће тачно и савесно известити Управу, какав је који учитељ био у раду, каква је која школа, и како се који одбор бринуо о школи. Кондујита свих учитеља и учитељица биће јуна месеца изложена у канцеларији надзорниковој, где је сваки учитељ може видети.

44 118. Ако је који учитељ незадовољан кондијутом којом је надзорник: оценио њега, или ког другог учитеља, може се жалити Управи.