Učitelj

УЧИТЕЉСЕО УДРУЖЕЊЕ о 281 лико имају учитељи оног места где станује надзорник. За путовање надзорник има 6 дин. дневнице, из трошкова управних власти.

Ако би се надзорник вратио на дужност с које је узет, имаће плату коју би имао да је дотле учитељ био.

Чл. 125. Канцеларија надзорникова је у згради месне среске или окружно власти, која ће му одредити једног пандура на службу. Канцелариски намештај и материјал дужан је да набави и даје окружни одбор из своје касе.

Прелазно наређење.

1. Док не буде довољан број кандидата за школске надворнике који су положили надзорнички испит по прописима овог закона, и докле се не може изабрати Управа Осн. Школа по прописима овог закона, Министар ће поставити привремене надзорнике и Управу од лица која му за то у два пут већем броју кандидује нарочити одбор од 9 чланова. Тај одбор за кандидовање биће овако састављен:

Једног наставника бира тајним гласањем колегијум београдске учитељеке школе, а једног колегијум наставника нишке учитељеке школе; и то од наставника своје школе. Два професора београдских гимназија и четири учитења, бира тајним гласањем Главни Просветни Савет. Начелник министарства просвете улази у овај одбор по положају свом и биће председних истог одбора.

2. Овај одбор ирво ће одредити круг и број школа за надзорнике, па ће онда приступити избору кандидата за надзорнике. Кандидати за надзорнике могу бити:

а) Професори који су испунили услове чл. 102. овог закона.

6) Учитењи који су свршили учитељску школу најмање с врло добрим. успехим, који су били учитељи најмање 10 година, и који за последњи 10 година имају резултат оцена одличан. У недостаку учитеља с овом квалификацијом могу се кандивовати и учитељи који имају резултат оцена врло добар. ј

Изабрани и постављени школски надзорници дужни су у року од три године положити надзорнички испит. Ако то не учине, вратиће се. на места одакле су узети за надзорнике.

8) За редовне чланове Управе Осн. Школа кандидоваће овај одбор такође два пут већи број лица према пропису чл 86. овог закона. Изабрани и постављени чланови Управе остаће у том положају до 4. јула 1894. год. када ће се извршити избор по овоме закону.

4) Привременим учитељима и учитељицама поставља се рок за по-

лагање учитељског испита две године. После две године губе службу ако испит не положе.