Učitelj

:288 УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

5) Док се не израде уџбеници по чл. 9. овог закона, Управа Осн. Школа прегледаће све садашње уџбенике према чл. 9. овог закона; п привремено одобрити њихову употребу у школама.

6) Учитељи и учитељице увешће се у плате по овом закону чим он "ступи у живот. Године проведене у некој першоди по старом закону, бројаће се као године проведене по новом закону.

7) Док се не установи женска учитељска школа, учитељице поставе -љаће се као и до сад.

8) Док не буде довољан број учитеља за све мушке школе, могу «се постављати пи учитељице у Ги П раз. мушке школе.

ОДБОЕЊА ЕВЕ Њ А.

Знатан део учитеља који су овај пројекат састављали био је миппљења : |

Чл 2. да глати овако: Основне школе имају шест разреда. Сваки разред свршава се за годину дана. Школска општина, која из буди којих “ разлога не може имати пети и шести разред са годишњим учењем, имаће, ако има најмање два наставника, пети и шести разред са петомесечним учењем. У таквим школама предавања ће се отпочињати тачно 10. от тобра а ПИ 15. марта. "

Чл. Т. У одељку 2. тач. 6. да одпадне. (т. ј. да се граматика не јучи у оси. школи).

Чл. 16. да гласи овако: Учитеља и учитољица има сталних и приправника. За приправнике постављају се она лица, која су свршила, учитељ“ секу школу и положила теориски учитељски испит.

Ва сталне учитеље и учитељице постављају се приправници и притравнице кад положе још и практички испит.

Приправници и приправнице који сврше учитељску школу са од„личним и вр. добрим успехом, имају право на полагање практичког испита после две године, а који сврше са добрим успехом после три године атриправничке службе

Сваки приправник и приправница мора доказати својим практичким испитима (предавањима) подобност за сталнога учитеља. Сви приправници полажу практички испшт пред једном комисијом, коју бира Управа Основ. Школа сваке године од професора учитељске школе.

Шта ће који приправник или приправница предавати одређује се. извлачењем коцке.

Сваки приправник мора држати четири предавања: једно из Срп. „Језика, једно из Рачуна, једно из других научних предмета и једно из вештина. Од ових предавања једно мора бити у неподељеној школи.

Предавања ће се вршити у вежбаоници учитељске школе у месецу „Августу и Септембру.