Učitelj

УЧИТЕЉСЕО УДРУЖЕЊЕ 241

Председник: Овде има две ствари, прво размишљање и спреме за подизање и остварење. Ја сам за то, да се размишљање повери пожаревачком збору а они ће идућој скупштини изнети своје резолуције.

Ћировић: да се предлог и све што је по овом рађено одштампа у „Учитељу“ па да сви зборови о томе размисле.

Председник ставља на решење. — Скушнитина ово расправљање повери пож. збору.

На реду је избор петорице изасланика за ободску прославу,

1 Јанковаћ вели, да је на брзо ово решено. Он је за то да се пошље 8 изасланика. (Чује се: решено.)

Председник вели, да г. Јанковић није у начелу противан него само своди на мањи број.

Л. Јанковић кандилује 5 чланова, али не оне који су се сами јавили. П. В. Јовановић вели, да не дозвољава да се ико игра чашћу нашом ; скупштина је тражила и ми смо се јавили да идемо у Обод о свом трошку, не прими ли нас скупштина, значи да смо ми неподесни.

Никетић вели, да смо у почетку пошли погрешно и да сад морамо ићи напред, за то је да се пошљу они који су се јавили.

Л. Обрадовић вели, да смо недоследни. Предлаже да се изврши избор.

М. Ивковић вели, кад ко пође на погрешан пут онда је боље да се са пола пута врати но да пропадне. Омнје за то да се изберу изасланици, који ће достојно заступати екупштину. -

„Љубисав „Јовановић вели, да има мана, која пролази кроз све скупштине, што много има другова, који подносе предлоге, а не промисле о њима а скупштина онако на дохват реши. Он је за то, да скушштина избере једног или два члана, који ће бити прави преставници.

Ћировић је за то да се пошљу пријављени.

Андријашевић је за то, да се пошљу пријављени, јер су сви учитељи једнаки.

„Јовић предлаже, да се један изасланик изабере, па да он са осталима оде на Обод

Драљ. Ђорђевић вели, да је то патриотски, кад се је јавио да иде на Обод, а он није крив што се наши великолостојници нису јавили. Он се не намеће „као пасуљ на Божић“, одбија од себе да је недостојан, а нарочито кад иде у Цетиње. | Грујица Протић је, да ве пошљу зрелији учитељи.

О. Окановић одбија од себе, да је заједно са својим друговима поднео несмишљен предлог. Он брани свој предлог. Моли скупштину да остане при свом јутрошњем решењу.

Председник је, да се изберу изасланици, јер је то деликатније, но што ће ово урадити они људи, који су се о свом трошку јавили.

Кр, Јонић је за то, да старији учитељи иду, који материјално добро стоје.

УЧИТЕЉ 16