Učitelj

ДЕСЕТА УЧИТЕЉСКА СКУПШТИНА,

===

(НАСТАВАК)

САСТАНАК ТУ.

Држан 6. АВГУСТА 1893. год. ПОСЛЕ ПОДНЕ У ПРОСТОРИЈАМА „КРАЉЕВЕ ПиварРЕ“ у БЕОГРАДУ.

Председник вели, да је на дневном реду предлог о избору десет чланова, који би промислили о начину како би се остварило подизање дома учитељског и моли да пзволи ко од г. г. чланова скушитине кандидирати их. |.

Лаза Јанковић вели, да у тај одбор треба да уђу учитељи из Београда, јер су они по свом положају најподеснији за то.

Ш. Никелић вели, како се ова ствар не приводи у дело, него само _ се хоће да се промисли тај одбор о начину, како ћемо подићи тај дом, те с тога могу у тај одбор ући и учитељи из унутрашњости,

Мих. Стевановић вели, да то не треба оставити глав. одбору, јер би се претрпао послом, него треба штудирање тог питања поверити неком збору, а за то треба узсти пожаревачки збор, јер је исти први ту ствар покренуо. .

Васа Пелагић вели, да су оба предлога добра, но ипак има нешто, што нам налаже, да то поверимо београдским учитељима, јер они знају с ким ће имати посла, а могу израдити да добију бесплатан плац за. подизање дома, што је већ у неколико и учињено а и сам материјал могу боње спремити за зидање тога дома.

Подпредседник одговара г. Пелагићу, да је друга ствар подизање дома, а друга је размишљење о начину како ће се дом подићи. Он је да се ово последње повери пожарев. збору.

(рета Лазаревић и Бушетић су за то, да се преда пожаревачком. или крагујевачком збору. ,

(С. Окановић вели, да су неумесни разлози/да се ово повери учитељима из унутрашњости, јер ће се дом по свој прилици подићи у Београду; — то је са свим оправдано, да се ово повери београдским учитељима. |

В Симић је за то, да се ово повери пожаревачком збору јер је он. то покренуо.