Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 243

Предлог да се сва решења учит. скушиштине поднесу Народној Скупаптини, што ће спремити нарочити одбор.

Сви се предлози упућују извештајном одбору.

Секретар чита молбу за помоћ г. Васе Поповића.

Упућује се одбору.

Чита се предлог да се подејствује код г. Министра да се г-ђа Зефдићка премести у варош. да би могла децу школовати.

И ово се упућује одбору.

Предлог Да се и даље шиље „Учитељ“ учитељима у Ст. Србији Македонији и Босни и Херцеговини бесплатно.

Окупштина се није упустила у решавање овога предлога.

На реду је извештај извештајног одбора о измештају „главног одбора.“

„Јовић, одговара на замерке извештајног одбора :

1. Главни Одбор је тражио да се г. Јов. П. Јовановић премести у Београд, но један министар није учинио, а други га је преместио у село, те глав. одбор није ни мислио да може успети да се г. Јова премести у Београд, те није ни молио г. Министра.

2. На другу замерку одговара односно неслоге, да то, што су се они сложили, кад је то захтевао интерес учитељства, служи за похвалу а не за осуду, јер су они све своје личне зађевице бацили на страну, а одали сви слошки интересу учитељства.

8. На примедбу, што главни одбор није јасније и снажније уложио протест за гоњење учитеља код г. Министра просвете, одговора да је гл. одбор чинио колико је год могао и колико је нашао за нужно, а гл. одбор имао је ово на уму: 1) имаовину друштвену, која би била у опасности, ако би се „гл. одбор“ растурио, а 2) за то што је мишљења, да учитељи не носе напред барјак политички, него они могу само као војска корачати за политичким вођама.

Грујица Протић вели, да је гл. одбор требао бити јаснији и жешћи у протесту, да тај протест штампа крупним словима на првом месту, а не на крају.

„Јов. П. Јовансвић вели, да извештајни одбор жели, да скупштина, оцени, је ли било коректно држање гл. одбора или није, а извештајни одбор поднео је извештај према извештају гл. одбора.

Подпредседник такође вели, да је некоректно држање гл. одбора, товори и о премештајима.

М Аранђеловић товори са опорочењем о премештајима и допуњава товор Јов. Поповића, подпредседника ; верујем, вели, да је одбор требао да остане цео и да је чинио протесте колико је могао, али не дозвољавам „ла се зборовима замера, јер су они јурени.

14%