Učitelj

244. УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

М. Јовић тражи тајну седницу, да на све примедбе да објашнења“ (Протестују за реч, граја.)

Председник ставља на решење, хоће ли бити тајне седнице.

Скупштина прими да буде тајна седница и председник је заказује за сутра у 6 часова.

Са овим је састанак закључен.

Председник Х. учитељске скупштине

Н. Р. Поповић

Потпредседник.

Јов. М. Поповић

Секретар,

Љ. Балтић

Оверавају потписници: Ђ. Јовановић Савко Филиповић.

ИЗВЕШТАЈ О РАДУ ГЛАВНОГ ОДБОРА УЧИТЕЉСКОГ УДРУЖЕЊА - ПОДНЕСЕН х УЧИТЕЉСКОЈ СКУПШТИНИ.

0 —

Чланови Главног Одбора, које је девета учитељека скупштина» одликовала својим поверењем, на првом свом састанку конституисали су се и изабрали: за председника Мих. Јовића, за потпредседника пи благајника Косту Глишића, за деловођу Мих Сретеновића, за уредника Дим. Путниковића, за књижничара Станишу Станишића. Изабрани члан Јов. П. Јовановић није био премештен у Београд, те по томе није ни могао бити уведен у дужност члана Глав. Одб. него су осталих 9 чланова из Београда са оних 5 из унутрашњости сачињавали Глав. Одбор.

Овако конституисан Глав. Одб. је одмах предузео послове Удружења и продужио их у истом правцу, како су и прошле године текли. Но одмах у самом почетку неки чланови Глав. Одб. нису се слагали у извесним стварима и због тога су неки били поднели оставке. Али, кад су за Удружење почеле наступати све теже и теже прилике, кад је г. министар просвете почео премештати поједине чланове Глав. Одб., онда су сви чланови Глав. Одб., у интересу Удружења, бацили на страну све друго, па сложно продужили даљи рад, тргнувши натраг оставке своје.

На место чланова Глав. Одб, М. Сретеновића и С. Станишића, који. су били премештени из Београда, по добивеним гласовима од зборова, били су изабрани Стев. Зарић и Станоје Николић. За треће упражњено: _ место није пало довољно гласова, те се десети члан Глав. Одб. није ни

могао изабрати. |

Кад су после промене од 1. априла, били опет враћени у Београд. Сретеновић и Станишић, онда еу Зарић и Станоје Николић положили.