Učitelj

246 УЧИТЕЉСОКО УДРУЖЕЊЕ

владе, то су поменути учитељски захтеви с» мо остали у архиви мини старства просвете Нови министар просвете у програму владином, поред осталог, био је истакао и извесне добре реформе за основну школу и учитеље: Гл. Одб., ма да није много полагао на леп програм и гола обећања, опет је у први мах помишљао о том: да ли овом министру треба поновити захтеве наших учитеља ;: али први корак, који је г. министар почео за осн. школу и учитеље, одмах је открио шта може очекивати ове год. оен, школа и учитељетво, те је Глав. Одб. напустиб сваку мисао о предузимању каквог корака за бољитак, старајући се више да сачува оно што се већ затекло.

Но п ако се у самом почетку ове год. видело да Удружење чекају многе неприлике и борбе, Глав. Одб. је ипак позвао учитеље и настаб. да се зборови свуда образују и да се дружинеки лист одржи и, по могућетву, више распростре. С хвалом се мора поменути да су наши учитељи, поред свих неприлика и сметња, опет се одушевљено заузимали за своје Удружеље, обнављали су зборове и ширили свој лист, те су Глав. Одб. стизала о томе повољна извешћа. Које раније које доцније обновљених и новообразованих зборова било је ове године 50, а то је релативно велики број за ову годину. Чланова, Удружења, пак, има до сад око 800, а то је већи број од прошлогодишњег. Но, кад су насту- | пила она силна премештања учитеља, готово сви зборови морали су прекинути рад на краће или дуже време. Чим су пак престале трзавице и почело се враћати редовно стање, наши су се аборови почели опет уређивати и настављати свој рад. Но може се рећи да и у најмучнијим приликама, наши учитељи нису заборављали на зборове и Удружење ' своје. Где се могло прикупити макар само 0, 6 учитеља и учитељица, · одмах св они скупљали у зборове и држали састанке, на којима. су се држала угледна предавања и расправљала разна школска питања. Ади, на жалост, мора се поменути и то, докле се знатан број учитеља и учитељица одушевљавао за своје Удружење и радио за њега у најтежим приликама, дотле и ове године један велики број учитеља и учитељица још не увиђа корист од удруженог рада, пап не стуна у коло Учитељског Удружења, или му приступа тако рећи у последњем часу, можда, више због олакшице за путовање или других личних интереса, него што би их на то кретали какви виши или општи интереси.

Неприлике, које су имали учитељи ове годнне, могле су учинити да се прекине сваки рад на Удружењу нашем, а што то није било има ве благодарити само истрајности и издржљивости наших учитеља. Али, у времену када се није чуо глав и много јачих снага, када 'се ни глас земаљских судова, ни народног преставништва, ни Државног Савета, није вермао, мучно да би помогли много напори појединаца, подизање гласа у дружинском листу против гањања учитеља, и протест који је: Глав. Одб. чинио код г. министра просвете против отпуштања учитеља све то мучно да би зауставили олују која се витлала. преко Србије, ва.