Učitelj

УЧИТЕЉ ОкКО УлБУ ЛЕ 244

љајући пред собом највише учитеље наше, да у одсудном тренутку Његово Величанство, наш мили Краљ, својом моћном руком не стаде на пут даљем злом стању у земљи, после чега и учитељству синуше бољи дани.

После промене од 1. априла Глав. Одб. је сматрао за дужност да, у име српских учитеља, поздрави милог нам Краља и да му изјави осећања верности, оданости и захвалности за рад, који је донео спаси учитељству нашем. Његово Величанотво милостиво је примио Глав. Одб. и саслушао изразе оданости, верности и захвалности наше, казавши да Му је мило што и учитељство поздравља Његов први рад за добро отајбине и да ће Му и даље бити брига да се чувају Устав и закони земаљски, а свој рад залагаће само за добро народа свог.

Исто је тако Глав. Одб. сматрао за дужност да, у име учитељства, поздрави садањег министра просвете и том приликом изјавио је наду, да ће се дати праведног задовољења удитељима који су без кривица премештани, кажњавани и отпуштани. На послетку Глав. Одб. изјавио је наду да ће г. министар настати да се реформама поправе извесне махне закона о основ. школама. Г. министар је на то изјавио да ће на-. стати да се даде праведног задовољења учитељима, који су без кривице гањани и отпуштани, а за реформе, које мисли чинити за осн. школу и учитељство, радо ће саслушати и мишљење учитеља о томе и учинити све што му буде могуће. Тога ради г. министар је доцније тражио да. му Глав. Одб. поднесе своје мишљење о реформама, које би требало учинити за осн школу и учитељство. Глав. Одб. се одмах томе одазвао и поднео г. министру извесна мишљења о том. При подношењу свог мишљења, Глав. Одб. је имао на уму све захтеве које су учитељске скупштине истицале.

Знајући пак, како су ове школске год наше основ. школе биле у посве нередовним приликама, због многих и честих премештаја учитеља, због распуштања школа услед заразних дечјих болести и на више места због земљотреса, Глав. Одб. био је уверен да се ревизија осн. школа не би могла ове године извршити правилно и за учитеље праведно, а да би услед тога многи учитељи били оштећени ни криви ни дужни, па је настао код г. министра просвете да ове године не буде ревизије. Блатодарећи увићавности г. министра, разлози Глав. Одб. били су правилно оцењени и усвојени.

Одзивајући се жељи наших учитеља, Глав. Одбор је ове год. одмах предузео штампање бољих предавања из „Учитеља“, што је још прошле године било започето, али се није могло извршити. Издавши књигу „Предавач“, Глав. Одб. је пружио нашем учитељству повећу збирку предавања која ће учитељству бити од знатне помоћи. За штампање ове књиге Глав. Одб није утрошио целу суму новаца, коју је девета учит. скупштина одобрила на издавање књига. А утрошени новац на то. колико до сад није враћен дружинској каси од распродатих књига, не