Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 249

расправљање прими ко хоће, него је одмах одредио два референта којима је ставио у дужност да спреме расправе о тим питањима У исто време ова питања је објавио и позвао зборове и све учитеље да их расправљају и своја мишљења или да шаљу Глав Одб. чиме ће референти допуњавати своје расправе, или да их у дебати пред скуп, изнесу. Овако је Глав. Одб. учинио зато, што се, нарочито ове год. бојао, да се за које питање нико не јави с расправом, те би онда скупштина била у раду ометена.

Увиђајући, пак, извесне махне у правилима дружинским, које отежавају рад и тачност и правилност рада у Удружењу, Глав. Одб. је спремио извесне измене правила, које ће се изнети овој скупштини да, их расмотри и усвоји.

Десетој учит. скуп. познато је да Глав. Одб. прошле године засновао братске везе с хрватским учитељским друштвима и учитељима српским из других земаља нашега народа ван Краљевине наше. Девета, учит. скупштина је одушевљено прихватила ове братске везе и ставила у дужност Глав. Одб. да их и даље одржава, Ову пријатну дужност Глав. Одб., је такође одушевљено прихватио и на позив Савеза хрватских учит друштава, послао је своје изасланике на хрватску учит. скупштину и изложбу учила у Загребу. Наши су изасланици били у Загребу тако лепо дочекани и одликовани почастима и гостољубљем, да, Глав. Одб. не може а да на овом месту не ода достојну хвалу браћи хрватским учитељима и мисли да ће погодити жељу целе учитељске скупштине, ако изјави жељу да се започете братске везе и даље не само одржавају него да се шире и јачају, како би се једном преко учитеља народних, братска љубав и слога распрострла на цео наш народ. У тој жељи Глав. Одб. је ове год. позвао на ову скупштину учитеље из Хрватске и српске учитеље из земаља ван Краљевине, да, буду наши гости и учееници у нашем раду. Наша браћа, и Срби и Хрвати, одазвала су се овоме позиву и десета учитељска скушитина види у средини својој леп број браће учитеља из разних крајева земаља нашега народа. Овако леп одзив само може бити знак братске љубави и будне свести међу учитељством, оне свести просветних раденика, који спас и напредак свој и народа нашег виде у слози и братској љубави.

. Рад на материјалној дружинској тековини.

Да јаче материјално стање даје више могућности за постигнуће извесних циљева, то је посведочено многим примерима; а, разуме се, да и Учитељско Удружење с јачим материјалним стањем може брже и боље своје циљеве постићи. Увиђајући то, Глав. Одб. је и ове год. пастао да прво стечену готовину обезбеди, а за тим да имовно стање Удружења што више увећа. Одмах после девете учит. скуп. Глав. Одбор