Učitelj

~. / 950 УЧИТРЕВСКО- УДРУЖЕЊЕ

је предао Управи Фондова 20.000 дин. на две -обвезнице и тиме ву, по правилима, основали „Фон пок. Ј. Гавриловића“ и „Добротворни Фонд“. За тим је Глав. Одб. настао да се и ове године појача дружински капитал улозима чланова редовних, помажућих и утемељача. И ако су нередовне прилике и томе много сметале, опет је и ове године број утемељача врло повољан и приход од тога износи 2.120 дин.

Даље је Глав. Одб. приредио једну забаву у корист дружинске касе, а позвао и све зборове да то исто чине, тејеми од тога прихода.

било 1402 дин. Од овогодишњих издања дружинских — „Учитеља“ и „Предавача“ — ако Глав. Одб. није могао у овој год. показати готовог

прихода. опет на крају године оставља преко 200 комплета „Учитеља“, што износи вредност око 2000 дин. и 850 комада „Предавача“, што износи вредност 1818 дин.

Да би се чиниле нужне припреме за зидање Учитељског дома, Глав. Одб. се ове год. постарао да добије бесплатно плац за то. Тога ради обратио се молбом општини београдској п општина је и овом приликом показала како цени наше учитељство и његов рад, па је у начелу одобрила да се Учитељском Удруж. бесплатно уступи један плац за зидање Учитељског дома, а одредила је нарочиту комисију која ће од отпштинских плацева један одредити за Учит. дом. Исто се тако београдска општина одазвала на другу молбу Глав. Одб. п поклонила, 1000 дин. за дочек учитаљске скупштине. На овакој пажњи и обилатој помоћи, Глав. Одб. сматра за дужност да и овом приликом изјави благодарност београдској ошштини.

Сем тога се Глав. Одб. постарао да се после свечаног откривања. споменика пок. Ј. Гсвриловићу приреди концерат од кога је пало око 1600 дин. прихода.

На послетку Глав. Одб. има да помене и то, да је одзив редовних и помажућих чланова ове год. био врло повољан и приход од њихових улога изнео је 2116 дин. Но при уписивању у чланство и полагању удога није се могло ове год. тачно поступати по прописима чл. 18, 15: и 22 дружинских правила. Имајући у виду овогодишње нередовне прилике, Глав. Одб. продужио је рок за упис у чланство, и полагање улога. до 1 јуна. Али ни тај рок није био довољан, јер је тек ујуну највећа навала била за полагање и шиљање улога, те је Глав. Одб. био принуђен да исте прима, до краја јуна месеца. Овако -касно шиљање улога врло много отежава Глав. (Одб. рад и спремање за скупштину и зато. Глав. Одб. мисли да учитељска скуп. ову неправилност треба да одобри за ову годину, али да тога у будуће никако не треба да буде.

Што се тиче купљења вересије, која је остала од срећака и разних позајмица, Глав. Одб. је почео био на томе радити, али је од тога морао одустати кад је видео да је дужницима ове год. пре требало помоћ пружити него тражити наплату дугова. Само је Глав. Одб. могао оду“ зети од књижара Тасе Стојановића нераспјодата издања дружинска_