Učitelj

'254 УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

ничему надати од тога и по томе ова изјава Глав. Одбора била је са свим излишна за извештај Гл. Одбора.

5) Кад је Главни Одбор, на захтев министров поднео г. министру нека своја мишљења за реформу основне школе п учитеље, за што онда није у своме извештају изложио та своја мишлења, те да се сад зна: шта је то, што је Главни одбор захтевао од г. министра у име учитеља и за учитеље.

6) Извештајни одбор нашао је у извештају Глав. Одбора изложену радњу око утврђења и одржања тесне везе са, браћом учитељима из српгских земаља ван Краљевине Србије, али у извештају Глав. Одбора, тогледа се то одржавање везе само са браћом учитељима Хрватима, а, не и са браћом учитељима из осталих земаља српских, Тако на пр. у извештају Главног Одбора нигде се не види: шта је Главни Одбор радио „У овој години за одржање везе са браћом учитељима из Црне Горе, а Главном Одбору стављено је у дужност да учини везу са учитељима из "свију српских земаља, и да те везе и братску узајамност подједнако "одржава са учитељима из свију земања српских.

Исто овећање дужности, које је извештајноме одбору налагало да, учини ове замерке на радњу Главнога Одбора, налаже му, да изјави, „да је у радњи Главнога Одбора за ову годину било многих радова, с којима су г. г. чланови заслужили особито признање и захвалност од стране учитељекога удружења, а највише признање и највећу захвалност „заслужују г. г. чланови Главнога, Оббора, радом око подизања п откривања споменика добротвору учитељ. еирочади Јовану Гавриловићу, око припреме за подизање учитељскога дома, око одржања и увећања дру"штвене имаовине, и радом да се правилно реши питење о ревизији у “основним школама у овој години.

6-УП 1808 год.

Београд. Пред. Изв, Одбора, Грујица В. Протић. Известилац, „Јов. ПЦ. Јовановић. Чланови Из. Одбора :

Мих. М. Стевановић Ђорђе Јовановић Н.М. Чолаковић,

ДОДАТА СИЗВЕШТАЈУ ИЗВЕШТАЈНОГ ОДБОРА. 0 РАДУ ГЛАВНОГ ОДБОРА ЗА 18823. год. Извештајни Одбор написао је свој извештај по извештају Глав. "Одбора, а краткоћа, времена није дала, да се чланови Главнога Одбора фи чланови Извештајнога Одбора међусобно споразуму и обавесте, те је „извештајни одбор учинио неке замерке на радњу Главнога Одбора, ну

»