Učitelj

8

овде до Ибра! Жичу је сазидао српски краљ Стеван Првовенчани. Она се назива и „Седмовратна Жича,“ јер народ вели да је се у њој крунисало седам краљева, и за сваког била су направљена нарочита врата. Ту је се и наш млади краљ Александар мпропомазао. По имену тога манастира, назват је и један срез: Жички срез.

На левој обали Ибра, а с десне стране Западне Мораве, налази се у једној лепој и повеликој равници лепа варошица Храљево. Означићу га овде. У Краљеву ее налази канцеларија среза жичког: пошта п те_леграфФ Ту, поред основних школа, има још једна школа што се зове ратарска школа, у којој се учи како треба земљу обрађивати ; шуме, винограде, и воћњаке подизати и гајити, и добру стоку патити. Ту седи и владика. Ко зна шта је владика2 На јужној страни, на крају варошице Краљева, налази се један стари шанац, кога је још Кара-Ђорће подигао за одбрану од Турака. Краљево је било у турским рукама еве до 1802.

године, а те године на Петров-дан предало се Србима. Доцније опет за-_

узму га Турци и било је све до 1815. године под њиховом влашћу, а тада се Турци предаду и иселе, а књаз Милош га заузме.

Друга река, која утиче у Западну Мораву с десна јесте Белица. Ево да је нацртамо! Ота извире из планине Чемерна у овом округу. Крај те речице налази со мала варошица Гуча где ве налази канцеларија среза драгачевског и основна школа.

Сад ћу да нацртам реке, које утичу с леве стране у Западну Мораву. | | ;

Ова најдужа река што се слива у Западну Мораву зове се Чемерница. Она извире из плансне Сувобора на граници ваљевског и рудничког отруга, Ево и ту планину да нацртам. Ова река што утиче у Чемерницу зове се Дичина Ево да је назначим! Ова пак што утиче у Дичину зове се Деспотовица.

· Из овог округа тече на север и река Љиг, у који се слива речица Качер. Ево да их нацртам и означим.

Поред реке Деспотовице, с десна, налази се на здравом месту, највећа варошица овог округа Горњи Милановац. Милановац се пре звао по реци Деспотовици — Деспотовица: али кнез Милош за спомен свога брата Милана Обреновића надене јој пме Милановац. Ну пошто има још један Милановац на Дунаву, у краинском округу, то за разлику тога, овај се назове Горњи Милановац, а онај на Дунаву Доњи Милановац. У Горњем Милановцу има прво-етеџени суд: има пошта и телеграф; нижа гимназија и основне школе; ту је канцеларија среза таковског. Ту станује и један батаљон војске. У Горњем Милановцу подигао је кнез Милош лепу цркву од тесаног камена.

Ево овде по ед реке Деспотовице забележићу и означити Горњи Милановац.

Близу Г. Мимановца, на западној страни, налазе се, знатна места, · Таково пи Брусница, а северно је село Црнуће. (Наставиће се),

а