Učitelj

+

који је био у врољаку до Мораве, — повиче: „Чеетити пашоб, приђи ближе не чује се шта говориш!“ Паша загази Мораву на коњу, али из врбљака пушка пуче и Каја погибе. Турци се преплаше, што им погибе старешина, па ноћу побегну: али их на планини Јелици, више Чачка српске чете и потера дочекају и мноштво поубијају. Што је остало у животу, прене куд које. Само је Милош искупио рањенике, жене и децу турску, нашао им кола те их испратио у Ужице.

По брду Љубићу, назива се и један срез у овом округу, а то је срез љубићеки. Канцеларија тога среза налази се у селу Пријељини, близу Чачка; ево овде, с леве стране Западне Мораве и реке Чемернице, — забележићемо то место. Ту седи старешина среза, љубићског — срески начелник, а има и основна школа.

Као што видите, Западна Морава раздваја руднички округ на два дела, на северни и јужни део.

2.

Сад ћемо да нацртамо и означимо реке које утичу у Западну Мораву

Највећа река, која утиче у Западну Мораву с десна, јесте Ибар Ево да га нацртамо. Као што видите Ибар тече с југа на север. Он извире у Старој Србији. Стара Србија је српска земља, али над њом не влада наш краљ, него влада турски цар — владају Турци.

Ове речице што сам их нацртао да теку у Ибар зову се: Разлика Студеница и Јошаница.

Рашка и Студеница, као што видите утичу с леве стране, а Јошаница с десне стране у Ибар.

Из корита реке Јошанице извире врло врућа и лековита вода, која, се зове: Јошаничка Бања Ево означићемо је овде. Ова је бања тако врућа, да се јаје у њој за четврт сахата скува.

Рашка је погранична речица, и извире у Старој Србији. На ушћу те речице налази се мала варошица Рашка на граници округа, Ево да је означим овде! У Рашкој се налази канцеларија среза студеничког; а ту седи срески старешина; ту има пошта и телеграф; има царинарница “) и основна школа.

Студеница извире из планине Голије, у ужичком округу. На десној страни те речице налази се најлешши српски манастир Студеница, која је сва од белог мрамора сазидана. Тај лепи манастир подигао је српски владалац Стеван Немања пре 700 година; Ту јењегово тело сахрањено, У том манастиру, у једном сандуку чувају се кости српеког краља Стевана. Првовенчаног, сина Немањиног. Народ наш зове та: „Свети краљ“ и иде му на поклонење. По манастиру Студеници назват је и један срез у овом окру: студенички срез. ;

С десне стране Ибра, један сахат вападно од варошице Краљева налази се још један врло леп манастир, који се зове Жича, Означићу је ево

%) објаснити шта је то царинарнипа,