Učitelj

и.

ЕЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД 459

Разуме се да су слике изнеле најважније моменте из пееме, па и Фоно клање коња и сокола, мати коље дете, брат растрза сестру, неке «силне гује пију Павловицу ит. д. У опште изнето је и у слици све, што је било много изнети и у самим речима Интересантно је, што испод друге слике пише: „Оаове“; а ту су насликане јетрве п озго у песми вели се: „Јетрвице по Богу сестрице и т. д.“ Је ли мотуће да г. О. не зна шта су јетрве, а шта заове2

Заслужује пажње слика која преставља како се мати с ножем у руци приближује кодевци свог детета. Ту видите жену како се спрема, на тако грозно дело, а лице јој је ведро а насмејано. Сликар као да је хтео поткрепити моје мишљење: да је тако грозно дело могла учинити само мати у лудилу. И сад се ја још више чудим г. (. зашто у народним умотворинама не нађе и изнесе што паметно, него баш ово дело лудости.

Но да завршим. Имало би се још говорити о овој књизи, али она ни оволико нажње није заслуживала.

Кратко речено о овој књизи моје мишљење је овако:

1. Песма не само да није за децу, него се тако груби и ружни примери не смеју ни износити деци, јер то врло штетно утиче на дечје васпитање. у

2. Слике су само нађужиле и онако ружну песму.

д. Формат књиге је и сувише гломазан за дечју књигу.

4. Артија је лепа и штампа чиста. Ту је штампарија учинила евоје, само што се издавач потрудио да и ту мало наружи саму књигу. Н. пр. речи ал, п видла немају апострофа, а сокољи написано је великим С.

5. Цена је, према вредности и изради књиге готово велика. Ил не, Мала је Боље би било да је барем 2 дин. Зашто — Зато што је онда нико не би куповао, а то књига и заслужује.

Овим бих завршио ову оцену, али на последњој страни њених корица пише још нешто, о чему се мора такође рећи која. Тамо пише м то нешто тако лаконски кратко и „јасно“ да би га требало поново преводити на српски и додавати му потребна објашњења, Но то је мање важно. Важније је што тамо пише:

„СРПСКЕ НАРОДНЕ УМОТВОРИНЕ звурнал за децу „да воле оно што је истинито, добро и лепо, а да се клоне онога, што је зло и неваљало. — Даље, ићи ће књига за књигом“,

Дакле ово је журнал за децу, свеска прва, и „даље, ићи ће књига за књигом“. Ако вреди оно: „по јутру се познаје какав ће бити дан“, онда, по овој првој свесци судећи, не надамо се добру од овог „журнала“. А дај Боже да се преваримо, јер наша дечја књижевност одиста жељно ишчевкује што више радника и издавача.

ЈН

30%