Učitelj

ТЕЛЕСНА ВЕЖБАЊА. | 895

звитку лепих облика тела кретањима, дају тачност и сигурност, васпитавају у човеку свежину и одважност, увећавају потребу за умни рад. "Телесна вежбања, поред тога, утичу да се не појави рано полни нагон и чине корисио провођење слободног времена.

У Фитовој књизи читамо методичка правила, која и сада служе као · основ педагошкој гимнастици. Он наводи и хигијенске примедбе о неопходности чистог ваздуха, о шкодљивом утицају прашине на органе дисања. Исто тако и с анатомске стране у књизи има много података ф велопу костура, о значају његових делова, као основних полуга, о мишићима. Ови подаци, ма да су узети од других аутора. карактеришу потпуност његовег списа. Говорећи о кретањима појединим деловима тела, Фит даје називе већини и “сад вршећих се вежбања, и при том разликује чак једно од других кретања у зглавцима, плећа и кретања у појасу плећа,

"РГежећи да што подробније изложи телесна вежбања, Фит по неки шут злоупотребљује систематичност и дели вежбања с таквих тачака гледишта, које се већ јављају као излишне Тако он говори о вежбањима пасивним и активним. Пасивна су: вешање, окретање, трљање, умакање — односно ладноће, бола, глади, жеђи; у активна, поред друтих, узима вежбање чула, развитак способности да се погледом одмери даљина, величина и др.

енциклопедији је поситно разраћено волтижерство, т. ј. вештина, да се тело своје пребаци преко препреке какве, одбацив себе од ослонца, рукама и ногама. Таква су посебице била прва вежбања на коњу и скакање из упоредних брусова. Последњи апарат, истина, није тада још био уведен у немачку гимнастику, и вежбања у волтижерству вршена Фу само на коњима. За предавање телесних вежбања, по Фиту, неопходно је потребно: место за скакање, вежбање у одржању равнотеже, шењање, јахање: део тога места да је покривен, ако би непогоде било; место за трчање, око мало час поменутог места, и басен за пливање.

Знатан део свега, што је Фит предложио, било је и остварено у Филантропину. Вежбања су ту имала карактер не само обавезне наставе већ и забаве.

Од многих слифних установа истиче се Филантропин Салцмана у Шнепфенталу, основан 1784. год. Ту је Гутс- Мутс руководио телесна, вежбања.

0 важност телесних вежбања Гуте- Муте вели: „она утичу пре свега на здравље п весело расположење духа, очвршћују тело, развијају храброст, снагу, уметност, снаже радњу тела и духа, увећавају способност примања код чулних органа и јачају снагу ума.“ Као и Фит (Тлећ), Гуте - Муте био је и практички радник и писац. Он је написао :

1.) Гимнастику за младеж.

2.) Игре за младе.

| 26"