Učitelj

396 ТЕЛЕСНА ВЕЖБАЊА

8.) Руководство за цливање.

4) Гимнастику за синове отаџбине.

0) Гимнастички катихизис.

Он дели телесна вежбања на гимнастику, ручне радове и заједничке игре. Склапајући систем гимнастике, и расправљајући разне основне. | принципе, Гуте- Муте налази да би најцелисходније било задржати се на анатомском принципу, и разделив тело на делове, одредити вежбање: за сваки део, па чак и за сваку групу мишића Али ипак он претпоставља другу, практичку поделу, имајући на уму да би први систем био. веома подробан, и да не би одговарао Факту, што у већем делу кретања учествују и исто време неколико делова тела. У том односу ГутсМуте стоји више Линга, творца по времену доцније шведске гимнастике Према томе, скакање ходање, трчање, бацање камена и борба остали су у Гуте- Мутса као основна гимнастичка вежбања.

Правила за скакање посптио су описана и имају своје особености, које су се и до данас сачувале у немачкој гимнастици. Тако н. пр. ученици скачу са скупљеним коленима. Сем акакања у даљину и висину, преко ужета, скачу још п помоћу мотке.

Ходање се примењује у облику шетње, о кретања (марш по. такту), и ходања с теретима.

Трчање се врши на отвореном месту, на равном или неравном земљишту, и при том било је брзо или да се достигне извесна даљина, а. тако исто с образовањем разних Фигура и поврата.

Бамањаг се ограничава бацањам камена и кругова, а бацали суп. копљи, стрелу, диск, -

Борба је имала неколико видова, према одређеној цељи; или је довољно било помакнути противника с места или га је требало оборити. на земљу, или подићи са земље. Било је и сложених облика борбе: отети

од противника јабуку или штап.

Џењање тч пузање по Гутс- Мутсу врши се по глаткој катарки, косвим степеницама. ужету, дрвету.

Вежбања у балансирању (да се тело одржи у равнотежи) била су разноврсна и системисана. Отпочиње се вежбањем да се стоји на једној нози, на прстима; даље иде свлачење и облачење на једној нози; ходање по брвну, по узаном крају с ребра утврђене даске, по ужету, на. дрвеним ногама, на покретној степеници, трчање на коњима. Подизање и ношење тежина, разна вежбања, с карактером гимнастичких игара, као. што је скакање кроз уже у кругу и др, — такође је улазило у круг вежбања.

Т. зв. „покушај с леђима,“ до скоро п код нас (у Русији) практикован, састојао се у томе, да се легне на леђа и тело, опирући се на руке, креће назад п напред.

Снажно читање на глас п декламовање сматрани су као корисни за, развитак органа дисања.