Učitelj

М

ТЕЛЕСНА ВЕЖБАЊА 391

Ручни рад састоји се у занимању столарским и стругачким занатом,

Игре дели Гутсе- Мутс на покретне и непокретне. Првима припада неколико врста игара, које служе разним цељима, као што су: за развитак посматрања, пажње, фантазије и бистрине умне, за развитак посматрања, пажње, фантазије и бистрине умне, за развитак Физички. Сличне су рубрике и за непокретне игре

ПШливању је давана велика важност и систематски је изучавано.

Ако оставимо на страну по неки пут сувише подробно систематиање и регистровање вежбања, то се систему Гутса-Мутса. мора признати она иста општа важност, која и телесним вежбањима по Фиту. У Гуте-Мутса, такође се налази доста важних методичких правила, као: "треба почињати од простијег, обраћати већу пажњу на. тачно извршење, но на ступањ тешкоће; не треба да се уморе. они што се вежбају : не треба дозволити да се ради оно што се хоће, већ оно што је прописано (дисциплинска страна).

И тако дакле, пре сто година у школској се гимнастици у општим цртама налазило све оно што и данас. а сем тога постојао правац, који се сада не уважава само због неразумевања. Систем Фита и Гуте-Мутса могао је у већој мери да начини човека снажним, окретним и свежим, но други доппији методи физичког образоваља. Наше праведне замерке сувремоној гимнастици и тежња да је препородимо — то је покушај ослободити се од коре нових слојева, наслаганих на чисте прве покулаје да се у школи васкрсне хармонија у васпитању, Слојеви су тирезултат разноликог теерисања или погрешног служења, каквој посебној идеји при васпитавању.

Ширење и развитак гимнастике по другим државама јевропским везано је с именима Амороса, Клиаса, Нахтегала.

Аморос, војник по занимању, отворио је гимнастички завод у Па-. ризу 1817. год., а доцније њему је поверен надзор над свима гимнастичким вежбањима у Француској. Написао је упуство за гимнастику, које је служило као основ готово. до последњег времена.

Клиас је познат са своје радње у Швајцарској ; он је написао прве основе гимнастике. Сем вежбања, што их налазимо у Гутса-Мутса, он је увео трапез и неке друге апарате. Неко је време Клиае радио у Интлеској и Француској, предајући гимнастику у школским заводима (1182—1854).

Настезал је раширио гимнастику у Данској, где је поред осталог уредио 1800. год. гимначтички завод, у коме су се од 1808 г. спремали учитељи гимнастике за војску. И тако, то је био први гимнастички завод | за спрему наставника.