Učitelj

348 МАХНЕ у ВАСПИТАЊУ

Тако се је исто дотерало са практичке и стварне стране у «настави у језику», на сам Формализам ми апстракције без вредности.

У «земљопису» праве се такви каламбури од речи и реченица, да се човек мора чудити! Ту дољазе појмови о кретању небесних тела, о положају сунца и месеца у разна годишња. времепа, објашњења грома муње и ост. природних нојава (и то још по програму у П раз.

По наставном програму. који влада у дан. осн. школама, долази код нас да се цела Србија изучи у Ш раз. Колико тек ту мора да се објасни појмова географских. па хидрографских, топографских и т. д. што све наравно не сме да се прелази пеобјашњено. И то све за годину дана! Па онда она маса речи у ТУ. М и УГ разреду од страних имена вароши, река, брда и т. д које једва да могу деца и да изговоре. Просто не учење него мучење !

Па како је са ово неколико наставних предмета, које тек.

само овлаш узесмо тако је и са осталима. Данас се истина са свију страна чује да треба поступно: радити, управљати се према развитку дечијем, да не треба с њима Философирати, али се све то потрже с формалне стране. Изгледа као да се данас хоће да се у практици војује противу опога што се у теорији проповеда):

Ну тај Формализам не састоји се само у томе што закрчује место озбиљног п рационалног настављања, него је још врло опасан по здравствени и умни напредак у опште, као што ћемо сад видети.

Оптерећеношћу наставног материјала с једне стране, а сувишним бројем часова, који се узимају нарочито у спојеним школама. да падокнаде време које је потребно за сав прописни материјал — одузета је могућност телесном развијању, јер се ни '|у, доо времена нема кад да обрати на тело и гим-

вечером — вине, колико је 3 јаја и 5 јајаг Аоп, да би се показао да зна мало више од она, јер је био у школи, вели:

— Оче! Три јаја и пет јаја то ву мање два од десет.

= Е, па добро сине, рећи ће му отац ево ових осам јаја што су на софри ја ћу

увеги, а теба нека остануона два што ву мање од десет!

=) „Русо, Песталоције и Каманеки“, Расправа про. Малловановића.