Učitelj

НАРОДНО ОБРАЗОВАЊЕ У ФРАНЦУСКОЈ

—Ф%—

Народно образовање у Француској показало је у последње време сјајне резултате; оно је прилично компликовано, ну ипак је тако депо и потпуно организовано, да потпуно заслужује пажњу и проучавање других народа.

1889. године издат је у Француској закон о обавезној и бесплатној настави у народним школама. Чим је тај закон ступио у живот одмах је нашао приуготовљено земљиште: приближно довољан број школских зграда, према, броју дорасле деце за школовање, и приближно довољан број учитеља, те је одмах, од тога доба; ширење и напредовање народнога. образовања почело нечувеном брзином: установљавају се нове школе, које подпуно одговарају народним потребама, усавршавају се наставни методи, удешавају се наставни програми, удешавају се ђачки уџбеници, траже се нова материјална орества и т. Д.

После четири године од када је ступио у живот нов закон о обавезној и бесплатној настави, Француска влада трошила је већ 1146.067.590 дин. годишње на 102.426 народних школа !

Народ веома радо предусреће сваки бољитак на пољу народнога образовања и не жали никакве жртве на то. Таквим заједничким напором владе и народа постигнуто је то, да је се народно образовање у Француској, које је до скора. било занемарено и много изостало иза народнога образовања код других народа, не само изједначило с народним образовањем код других напредних народа, но је у нечему већ и одмакло. а

Пре но што приступимо описивању Француских народних школа држимо да неће бити на одмет, да кажемо неколико речи о томе: шта садржи ваком о обавезној и бесплатној настави у Француској, којим се Французи с правом поносе.