Učitelj

НАРОДНО ОБРАЗОВАЊЕ У ФРАНЦУСКОЈ —_____ 498 народним школама настава у вери не улази у наставни програм, већ се то оставља родитељима, ну да би св деца ну вери васпитала даје се преко недеде један дан (четвртак) на то, да ученици посећавају вероучитеља оне вероисповести, којој припадају њихови родитељи.

У Француске народне школе долазе: материнске (тритравне) школе (беојех тпафетпаПев) и ниже основне школе (бсојев ртипазтев 6!бтепајтез), које свако дете мора да посећава, пошто су то праве народне школе. Сем ових школа у народне школе долазе још: допутујуће или продужне школе (сопт5 сотарје· таепбалтев); у њима учење траје две године, и отварају се при нижим основним школама; — више основне школе, (бсојев ртипалтев), зпребтштез), то су такође бесплатне народне школе, у којима учење траје три године и које имају врло ваљан програм Цељ је овим вишим основним школама врло корисна, о чему ћемо ниже више говорити ; и занатлијск“ школе (беојев ргојезаопа еј. Ето, то су Ффрапцуске народне школе. које су распрострањене по целој Француској, у које може ићи свако дете без разлике.

Исто су тако јавне и бесплатно и друге, специјалне, школе, као што су Уситељске Школе (Ссојез погтајех) у којима се спремају приправници за учптељску службу, — учитељи п учитељице. Опе се могу назвати народним школама по томе, што већи део приправника у тим школама долази из народних школа,

а не из гимназија.

Ниже основне школе У ниже основне школе примају се деца. од 6—7 година и уче до 13 године. Мушкарци се уче увек одвојено од девојчица. Ниже основне школе у већим, насељенијим местима имају 7 оделења а у мањим, ненасељенијим, местима имају по 5 или 4 одслења. и свако оделоње има свога, наставника, ну по малим селима имају често и само једно оделење са једним наставником ну рок учења иџак свуда остаје једнак. Те ниже основне школе улазе у састав школске групе. која се зове: «стопре веојал1ке», т. ј., кадсуу једној згради три школе: материнска или приправна школа, нижа мушка основ. школа и женска нижа основна школа. Такво је школско уређење веома добро тако, да ученици у тим школама чине као неки мали одвојени свет за себе. у коме старији учепици, као старија браћа и старије сестре. привикавају млађе на понатлање у школском друштву и помажу их у учењу и напредовању. У једном таквом заводу бива више од 1000 деце.