Učitelj

434 НАРОДНО ОБРАЗОВАЊЕ У ФРАНЦУСКОЈ

Зграда је за такву школу обично троспратна, веома велика, тако да често захвата читаву улицу — бар оне у Паризу и има три пространа дворишта за игру и гимнастику. Школе су обично простране, добро осветљене, имају довољно ваздуха и све потребе. На доњем спрату налази се огромна сала у којој се ученици скупљају и у којој ручавају они ученици који не одлазе кућама на ручак. Из те сале излази се у двориште на неколико врата. На гогњем су спрату учионице, које су једна до друге поређане у реду дуж осветљенога ходника. У учионице светлост долази с леве стране. Клупе су за по два ђака, и без нагиба. У свакој учионици стоји на једном узвишењу катедра за учитеља, на којој учитељ проведе већи део школскога времена и силазе с ње само онда, кад завлада у школи монотоност и досада, да се учини промена. Зидови у учионицама и у ходнику испред учионица украшени су сликама. из зоологије и географским мапама.

Рок учења у нижим основним школама дели се па три курса: нижи, средњи и виши курс (соштв бб тепфајтев, тоуеп, зпрелеш); сваки курс учи се две године, има по два течаја, који се свршавају за годину дана, Који ученик редовно сваки течај свршава за годину дана, а сваки курс за две године, он у нижој основној школи пробави 6 година. За оне ученике који у нижу основну школу дођу неписмени!) постоји приправни течај, који такође траје годину дана, и онда ти ученици у нижој основној школи проведу 7 година.: Интересантно је, да готово сви ученици, који ступе у тај приправни течај, почну од почетка изучавати читање и писање, ма да су већина од њих походили материнску (приправну) школу ! То је јасан доказ да не треба сувише рано учити дете читању и писању, као што се то у Француској практикује, где се у материнским школама, почиње дете учити да чита и пише још у +%-тој години.

У нижим основним школама учи се:

1. Моралне поуке и грађанска права и дужности;

%. Читање и писање;

Матерњи језик ;

Рачун;

Историја и Земљоџис, првенствено Француске;

6. Основна знања из природе, са особитом применом на

о

О ~

земљорадњу ; А

1) Правидо је у Француској да ђак ступа писмен у нижу основну школу, пошто се читање и писање учи у приправним (материнским) школама. Ово као да је мадо зудновато за наше прилике ! а <