Učitelj

МЕТОДНИЧКЕ ПРИМЕДБЕ 621

мљопие тамо предавао но назчки. Тако је већином у школама н свима окрузима. Али за таке грубе погрешке и неистине највише су криви учбеници. Јонг је веће зло, што се та иста погрешка чини и при упознавању Српских земаља. За Србију већ и ђаци ће се уверити кад одраету, да је школа њима једну ненстину о њиховој Отаџбини дала, али о Српеким земљама ван Краљевине, таке ће неистине у њих остати и кад њима падне у део, да се етарају • уједињењу ерпеких земаља.

16) Ради боље илустрације колико има очигледности у предав њу Земљописа, да напоменем само један Факт из школе у јужним пределима Србије. Као што је познато, то је најбрдовитији део Србије. У близини сваке школе има често по неколико правих колоса планинских. Нема ту школе, код које неће бити близу брега, е кога се може видети један велики део Србије. Па и у таким школама, ученици уче и о оним брдима, која сваки боговетни дан гледају својим очима, једино са карте. Понегде је школа под самим брдом, 6 кога можеш прегледати пола Србије. Па ни ту, бар ради шетње, учитељ није извео своје ученике, те они о целом земљишту које се одатле види, уче и товоре као о Сахари, једино по мапи и књизи. Многи чак сматрају, да би то дангубно било, да се ученици изводе на околна брда, ради посматрања околног земљишта о коме уче, и да за то нема ни времена у четвороразредној школи. Међутим баш тиме би и душевна свежина и снага, која се таким излетима производи у ученицима, учинила би, да они после и брже и боље и разумније уче не само земљошис, но и све остале предмете.

То су главне погрешке при предавању Земљописа у Ш. разреду. - |

Да изнесемо најважније напомене, како то ваља поправити.

За јаено, разумљиво и лако учење. Земљописа у Ш рареду неопхедан је услов, да се место и околина, особито земљиште, потпуне овако унозна, и преставља у П. р., као што је на своме месту речено.

Где је тако рађено; ту еу ученици у П. р. упознали и престављали околно земљиште школино за један час унаоколо, у севима правцима. За толике су они морали ићи и посматрати на све стране од школе. Упознавајући то, они су га престављали и пластички и цртама, те ву тако видели како изгледа слика од земљишта, насликано земљиште, научили су да читају земљишне слике, а то су земљописне карте обе врсте. Сад они