Učitelj

МЕТОДИЧКЕ ПРИМЕДБЕ 117

а Арион спасава свој живот песмом. А упитомљавање нарави, облагорођавање срца спада у прве и најважније задатке сваког васпитања, па наравно и сваке школе.

5) Певањем се човек запаја леком идеалношћу, одваја се и уздиже над чулним, материјалним светом и бригама, у неки сиромашнији, чисто душевни, свет, где нема никаких невоља и тегоба човечијих. Оно човека запаја неком племенитошћу, узвишеношћу и достојанством. И старо и младо, и мушко и женско, и образовани и необразовани одушевљавају се лако песмом, загревају и распаљују за све родољубиве и племените идеје. Мало је срестава, којима школа располаже, а којима се родољубље може тако развијати и распаљивати, као песмом. И то је један међу јаким разлозима, што се данас у терманским школама онако темељно и ваљано предаје певање.

6) Претходним је већ речено, да певање има јакога утицаја и на морално образовање омладине Одабраним песмама по садржини и мелодији, потискују се безобразне и неморалне песме. Песме моралне и националне садржине одушевљавају и постичу омладину на племенита и родољубива дела.

С тога се свуда сматра певање као једно међу најважнијим срествима за морално и нац'онално образовање, за развијање врлина и човечанских и националних. Такав утицај певања појачава ве заједничким певањем, у кору. И одраслога прожма, нека пријатност и нека силина, кад се из стотину грла промоли само један узвик, а још више кад се неком мелодичном песмом почне проламати ваздух једне толике гомиле. Једно енергично „ура!“ у бојној линији из хиљадама грла загреје, одуштеви, охрабри"и напред покрене и најплашљивијега. кога је страх био заковао за земљу.

т) Песма не само весели; она и трабри и улива самопоуздање. Познато је већ, да су Шпартанци сматрали као главни задатак васпитања телесни развитак : здраво, развијено, снажно и издржљиво тело. Од осталих особина, које треба у омладине развити, сматрали су храброст као неизоставну особину свакога Шпартанца. Па то су онн и развијали у своје омладине. Све друго, свака друга „наука“ била је по њиховом мишљењу непотребна. Па ипак су чак и они друкче сматрали певање; јер њихова је омладина учила и овај предмет. Нема сумње, да су они то чинили само зато, што им је искуство казало, да песма храбри и одушевљава.

8) Заједничким певањем, сем осталога, развија се у омладине симпатија, дружевност ч млоге друге врлине, које су за Ддоцнији заједнички живот ч рад у друштву врло важне џч потребне. И заједничким певањем омладина се прилагођава друштвеном.