Učitelj

118 МЕТОДИЧКЕ ПРИМЕДБЕ

животу и узајамно се сузбија настраност и саможивост, вамовоља, надувеност и све остале разне навике и особине, које сметају друштвеном животу. Теже је се и свадити и замерити ономе, који ти је био друг у певању, но другоме, е којим ниси никад заједно певао.

9) За целу наставу у основ. школи певање је једно од нај зажнијиг помоћни срестава. Натовештен је утицај певања на наставу из Историје. Тако утиче певање и на млоге друге наставне предмете, у основ. школи, па и целу наставу. Песма разгали брижнога, овесели невеселога, охрабри и плашљивога,. продрмува и освежи лењога и немарнога, па н себичношћу стегнуто срце рашири и за опште ствари. заинтересује. Она је је једна од најподеснијих промена после тешкога рада и пријатан одмор после умне замерености. Ако су при предавању“ тешких предмета — Граматике, Рачуна итд -— ученици заморени, нема ти згоднијег срества од певања, да их освежиш и за даљи рад оспособиш. Кад ти ученике сепопадне дремеж и тромост од летње врућине. за неколико минута само нека певају стојећи, па ћеш одмах приметити, да је нестало и дремежи и малаксалости ·

На тај начин певањем се олакшава настава из свију пред“ мета. Цела настава, ш учитељ и школа пев"њем постаје учени цима милија. У школи где се певање учи, редовно ученици су и уреднији и приљежнији у своме раду, но у школи где је мало иди никако нема певања. Непрекидан озбиљан рад неодговара ни природи дечијој, однемиљава и школу и учитеља и учење. То учини, те деца сматрају школу као какав кулук, онако, као што сматра своју радионицу онај западњачки Фабрички радник, који цео свој век проводи у каком влажном сутерену и напрегнутом раду. Ђак улази у школу у којој нема песме и забаве ве онаким истим осећањем, са онаком истом одвратношњћу, 6 каком улази један дугогодашњи Фабрички радник у своју радионицу, где он свој век проводи у зноју и напору, па опет му не даду ни да сит једе И на испиту чак може се познати по држању, изгледу, отворености и свежини ученика, у којој школи нема песме и забаве, те је све дечије у њима зачамало и спречено. Чим се у једној школи не предаје певање, ту се може унапред знати да ученици раде оно и онолико, колико се просто мора, и да то све бива без воље и интереса. У такој школи ђак броји минуте, кад ће поћи својој кући, у слободу, да ту мало проживи св'јим. детињим животом.

-Кад не би никакве друге користи од певања било, опет би и сам овај један разлог био довољан, да се певање свуда по