Učitelj

МЕТОДИЧКЕ ПРИМЕДБЕ 19

основним школама онако исто озбиљно обрађује и предаје целе године, као и други најважнији наставни предмети.

10) Кад певање развија самопоуздање, храбри и весели, опитомљава и облагорођава срце, онда сеи по себи разуме, да оно мора утицати и на развитак воље и карактера. А морална поВА морални карактер, то је највиша мета свега образовања.

11) Учењем певања изоштрава св тло служта; те се тако ученици оспособљавају да ситније разлике примећују у звуцима, речима итд. и тиме, да више ш јаснијиг престава могу добити преко овога чула Учећи певање, ученици постају способнији, да лакше и брже разликују изговор и разлике између појединих речи при учењу матерњег, а доцније и странога језика, који буду учили.

12) Није нужно ни да напомињемо ону веселост, оно самопоуздање и онај понос, који овећају и ђачки родитељи, аи ђаци, кад ови умеју лепо да певају у свечаним приликама: у цркви, на литији, народним и школеким свечаностима, излетима итд. Колико вреди вамо та радост! Колико се певањем само у таким приликама омили ученицима и школа и учитељ! А помислите шта добрим певањем добија само учитељ у целој својој околини не само код ђачких родитеља, но и код свију грађана. Друкче гледају и учитеља и школу сви грађани, цела околина, ако се у њој предаје певање, и ако ђаци умеју лепо певати, а сасвим друкче ако се слабо или никако не предаје овај предмет. Така школа у њиховим очима, макар бпла у свему осталом узорита, није добра и такав учитељ није ваљан и „епреман“ Зато се они онда слабије старају и о потребама ученика и о потребама школским, које буде захтевао учитељ. А тиме се знатно отежава учитељу рад и успех. >

Певањем се, дакле, подиже углед и важност школи и учитељу. Учитељ има већег ауторитета и пред ђацима и пред грађацима, те се сваки учитељев захтев радије прихваћа и извршује, и свака школска потреба лакше набавља, а тиме сен цео рад у школи олакшава. Ја сам навео примере, који доказују, да ово нису никаква теориска размишљања, но Факта, која се могу доказати код које год оћете школе.

18) Врло је јак разлог — млого јачи но у млогим другим земљама — да се у нашим основ. школама озбиљније и боље предаје певање и то, што у нашим црквама за певницама још стоје „чтеци“ и „пјевчици", све би наше цркве млого посећеније биле да има у њима доброга певања. А кад би се само. неколико година у свима основ. школама предавало црквено певање како ваља, онда би вредним учитељима било врло лако, да од својих ранијих ђака створе, бар црквене певачке дру-

~