Učitelj

МЕТОДИЧКЕ ПРИМЕДБЕ 125

Исто ће се тако и даље радити, док се тако не обележи цела песма (која мора бити пре часа написана на табли у у згодном размаку, како се могу ови знаци обележити). Пошто то буде тотово, најпре ће учитељ, а после и поједини ученици производити поједине више и ниже гласове, па ће их опет ученици обележавати, уз припомоћ учитељеву, као што је рађено у песми.

Разуме се, да ће оваке знаке у 1. разреду ученици моћи употребити тек при крају другог течаја. Дотле ће они учити све песме простим елушањем, без икаквих знакова и писања песме.

На неколико песама горња се веџбања морају уредно чинити на показати начин. То ће се морати чинити иу П. р., особито испочетка. Доцније ће већ лакше ићи и читање тих знакова и учење песме. Јер кад ученици већ знају те знакове добро, онда им се свакад пре часа напише песма на табли и обележи се дизање и спуштање гласа, те онн гледају у топ певају, пошто најпре чују, како учитељ пева, показујући те знакове.

На исти начин ученици ће на првим песмама научити и знаке за дужину и јачину тонова (гласа): дуже и дебље црте. Али за учење певања ово није тако млого нужно, као што је

нужно, да упознаду знаке за висину тонова. Али ипак, млого ће се лакше и брже учити певање, кад ученици и ове разлике умеју обележити неким значкама и читати их при учењу песме.

( таквим би знацима требало наштампати и песмарице за млађе разреде. А већ по себи се разуме, да ученице Учитељске школе треба још у Учит школи да наџче певање и по оним знацима и по нотама.

Чини ми се, да не би било никаке велике тешкоће, да ученици ТУ р. основ. школе науче и нотну скалу с нотама. А то би имало велике вредности, нарочито ако би се усвојио мој предлог да се може и да треба да порадимо преко школе, да се по селима, бар где има црква, оснују певачке дружине од ученика, који севрше [У. р. основне школе. За овај рад одредила би држава или окрузи нарочите награде вредним учитељима, који би у своме месту основали и одржали певачке дружине. Услови су за тај рад врло повољни и на селима, а у варошима још повољнији. Има јаких и националних разлога, да на овоме треба тито пре порадити, те нарочиту и што већу награду одредити за овај посао бар учитељима у источном крају Јрбије. Јер и песма осваја, и то брзо и неосетно, као мало које друго срество.

Хигијенски загтеви при певању. — Речено је, да је и зашто је певање једна врло здрава и потребна гимнастика за плућа