Učitelj

МЕТОДИЧКЕ ПРИМЕДБЊЕ (2

онолико, колико је потребно за лако и разговетно певање и изговарање речи.

Учење појединих песама. — За певање у основ. школи треба узети на првом месту песме, које су карактерне за појодине делове Србије и поједине српске земље, те могу послужити и као згодно срество за упознавање нашега народа у Краљевини и ван ње. Тиме ће се млого олакшати и занимљивијом направити земљописна настава у свима разредима А колико је ч зашто је нужно, да се таке песме морају учити у осноз. школи, ја сам казао раније. Да се оваке песме морају учити у вези са учењем Земљониса, то се и по себи разуме.

Али певање се у осн. школи мора мредавати у вези не само са Земљописом, но и са свима осталим предметима. Оно треба да се доводи и да буде у вези са целом наставом. Без те везе певања не би имали ни половину своје вредности. А тако исто, с друге стране би, опет, настава из свију осталих предмета млого губила не само од своје занимљивости, но и од своје једрине и темељности, кад се не би доводила у везу, проткала и зачинила са певањем.

Кад се предаје о једном крају Краљевине или једној српској земљи, онда ће се научити певати и нека песма из тога "краја и области. Кад се после пропитује земљопис, ученици ће опет испевати научену песму. Наравно, да би се ово могло радити, треба учитељи да знаду таке песме. Међутим. чак ни наше Учитељске школе не зоде о томе никака рачуна. Нити се у овим заводима учи карактеристика становништва у појед. деловима Краљевине и Српским земљама, нити се уче песме, које су за то потребне. Ни једне речи о томе данас нема у нашим учитељ. школама. Ако песма говори о шуми, пољу, ластама, онда ће се она учити, пошто ученици то посматрају, т. ј. пошто се о томе буде предавало, и то одмах за тим. Ако. се предаје у Историји о некој личности или дагађају, о коме има песма, која је згодна за певање у основној школи, онда ће ученици ту песму учити да певају одмах, пошто тај догађај_ упознаду. Кад се после пропитује или се при читању наиђе на те ствари, о којима су и с којима су учили песме, онда ће се, ученици подсетити на научену песму, казаће како се тамо у песми то описује, казује па ће је онда и отпевати. Ако ву ученици у млађим разредима учили штогод о предмету, кога се тиче песма, то ће се најпре поновити, па онда прећи на ваму песму. На пр. у млађим разредима ученици су учили нешто о појединим празницима и свецима. У старијим разредима треба неки тропар да науче певати. Шре него што почну учити певати тај тропар треба да понове све онд о дотичном