Učitelj

ПРИМЕДБЕ СТАРОГ ПЕДАГОГА 0 Школској ДИСДИПТИНИ.

===

Ваљана дисциплина влада онамо, где ученици с правом пажњом прате предавање п из уважења према учитељу избегавају све, што би могло прекидати предавање. Уважење учитељево је дакле основ ваљане дисциплине, пи код учитеља, који не уме да придобије себи уважење и да га одржи, не може ни бити ваљане дисциплине. Уважење ученика према учитељу условљено је како моралним, тако и у опште његовим душевним особинама; то је сваком познато. Но много у овом односу зависи п од спољних услова. Тако на пр.:ја сам познавао учитеље, који су у погледу моралног характера свог били беспрекорни, да. им се више не пожели; но међу тим није им пспадало за руком да међу ученицима задобију онакав ауторитет, да би се могло рећи да је у њиховој школи господарила дисциплина. Од куда овог Отуда, што они, при појави својој п у опхођењу са ученицима, нису пазили на многе спољне услове, који су им се чинили као права маленкост. Од природе весела и шаљива младеж, као што је познато, врло лако опажа све што је нео: бично у покретима, ходању, хаљини ит. д.и у томе одмах нађе предмет за различите примедбе и пошалице, које поткопавају достојанство учитељево п нарушавају дисциплину. С тога је учитељ дужан да обраћа особиту пажњу ш на спољашност своју п на покрете, да се одучава од. рђавих навпка и омашака, једном речју, избегавати све што бп могло. давати повод подемеху од стране ученика.

Као што се рађају песници и вештаци, тако се рађају п учитељи. Код таквих људи све иде успешно ; педагошки инстикт предохрањује их. од многих погрешака и у њиховим школама добра дисциплина као да да сама собом бпва То су ерећни међу педагозима. Но. многн од тих трудбеника на педагошком пољу нису од природе обдарен учитељским талентом ; те према томе они морају да задобију неопходна им својства. трудом, т -ј. изучавањем, размишљањем и отштом.

Односно дисциплине, као што сам већ прпметио, учштељ у школи пре свега мора обраћати пажњу на спољашност своју п покрете, да не би давао повода смеху п подемеху. да там взома важно правлло јесте у