Učitelj

УЛОГА У ВАСПИТАЊУ #99

животу, а она се добија у породици, у којој ученик проводи већи део свога времена.

Из евега, што смо досле рекли лако је запазити многобројне нити, које породицу везују са школом тако, да једна. прекинута нит уноси право растројство, у читаву систему. Безусловно поверење и уважење с једне стране, љубав и свест о својим светим дужностима с друге стране. —— то су главни захтеви за потпуну хармонију између породице и школе.

Свесна свога апостолскога задатка, школа треба да иде на сусрет породици: то је њезина дужност, њезино право, Она треба да је далеко од јаких таласа обичнога живота; она треба да следује само свом задатку моралнога и умног прогреса 40вечанства. Само у том случају, представници њени се пуним правом могу рећи о себи:

„Блажени емо што је нама пало у део да будемо представници дана“.

превео Г. Ј.

НАСТАВА У ИСТОРИЈИ И НЕГОВАЊЕ ПАТРИОТИЗМА

пр

„Школом — отаџбини“. Шавле Бер.

У „Овђеггејећј веће Зећи-ЛДећипо--у, органу удружеших учитеља доње Аустрије у бр. 9. од 28. Фебруара ове године, штампан је чланак „Рег Сезећсћевипбеггтећ| ппа дле РЕесе Чез Рађг1оНашив“,. У члашку се расправља штање, како да се удеси настава у Историји у нижим пи вишим основним школама, па да она у омладини народној буди и утврђује патриотизам, који је свима народима п кроз. сва времена био ослонац за свеколика велика дела, п који ће, п у будућности, остати вазда чврст темељ, на коме ће. народи зидати своју срећу пи благостање. Чланак је радпо неки Е. Елба — Вадеп; у њему су пеказане једре и здраве мисли о томе важном сувременом шттању за сваку народност, а свака мисао: задахнута је топлином једнога одушевљенога патрпоте. Поводом тога "чланка намерпи емо, да и ми проговорпмо коју реч о настави 9 Историји и неђовању патриотизма 9 српским основним. школама. У расправљању овога тштања задржаћемо, као основу, све главне п начелне мнели г. Фицг-Баденове, а ту основу по,унићемо потком из. валне народне прошлости и садашњости, да би се тиме рад овога патрпотичнога странца довео у сагласност с нашшм приликама.