Učitelj

ШТА МОЖЕ ДА УЗИНИ У затв п У нЕИЋ

пажњу заслужује „Друштво за. народну литературу“ са седиштем у Берлину, „Саксонско издавање списа за народ“ ва седиштем у Лајпцигу, и „Друштво за ширење добрих "списа. у маси“ са седиштем у Вајмару"). Учитељи потпомажу таква друштва тиме, што одушевљавају чланове своје школске општине, да такве књиге купују и читају. Јер, књига тек онда добије своју праву вредност, ако постане породимна својина и ако се тако мало по мало у току времена у породици образује мала библиотека. » Добра књига у кући јесте добар дух у њој, а већи број таквих књига чини нам се као чета бољих домаћих богова (пената), него ли што ву били они из историје старих Римљана“.

Ради проширавања добре лектире може да послужи и обравовање учиталачког кола“ (Бевемткеј) у школској општини, нарочито по варошицама. Ова су читалачка кола веома развијена код Немаца и могла би се с успехом и код нас применити. То је читаоница, која иде од куће до куће, јер није право, да само мушки и одрасли чланови, који иду у читаоницу, читају забавне и поучне листове, већ треба и породици да се пружи корисна, и лепа забава и поука, а нарочито женском свету, који иначе не може ни са које друге стране да нађе лепу лектиру. То бива овако: Једно читалачко коло сачињава извесан број породица. Сви плаћају извесну малу суму, а за то се добављају сви забавни и поучни листови, илустровани и неилустровани, и ти листови круже од породице до породице по извесном реду и читају се.

Но учитељ треба да води рачуна, да се заиста и чита, оно, што ве на читање узело. С тога учитељ треба да употребљава сваку прилику да при састанцима, за столом, при повети и т. д. увек разговара о ономе, што је читано. Такав разговор уздиже дух и образује осећања и срце,

Т) Осем (Ењига за народ», што издаје «Матица Српска», ми немамо другу какву нарочиту збирку књига за народ нити какво друштво за, издавање таквих дела.

Да ди би било згодно, када би (Учит. Удружење» и то узело на се тим пре, што већ има готове растураче и агенте међу учитељима.