Učitelj

288 ШТА МОЖЕ ДА УЧИНИ УЧИТЕЉ

такав разговор облагорођава, а не играње карата или политизирање или заједљиво оговарање и т. д. Кад чланови школске општине опазе, да се учитељ интересира и о томе шта су читали, добиће још већу тежњу к читању, а одросавање такве тежње може бити само од користи.

Многи се учитељи од овако великога посла могу поплашити. али, ако се боље погледа, ово и није какав посао, већ све више или мање забава учитељева; само учитељ таквим забавама треба да се занима. Из почетка, разуме се, ићи ће теже, али доцније биће плода. Васпитање и проовета не иду брзо у своме напретку, већ лагано корак по корак. Будеш ли ти својим радом у томе низу макар један корак учинио у напредовању — учинио си, колико си могао, али главно је, да се тежи напред и напред! Шта би био живот без рада, узвикује даље Либескинд, а пре свега, учитељев живот без рада! Без рада нема успеха! Почни, па ће ићи! Воља све може учинити!

Велики историк српске револуције Георо!а оот Катће вели: Ако у великим потревима искрену знаци општег растројства, треба употребити све силе, да се томе стане на пут.“ Сила, којом се противу општега растројства данашњег времена може на супрот стати, то је она осведочена љубав стваралаца младих поколења будућности — учитеља према. народу и његовоме напредовању, љубав, која, нас гони, да унесемо и у туђа срца оно, што нас одушевљава, љубав, која жали над моралним и духовним оскудицама наших грађана, која прелета преко свију предрасуда, препрека, мржње и зависти и која никада не може малаксати нити се заморити!

Тако од прилике завршава своја одушевљена разматрања писац напред поменутог чланка — Либескинд.

Јена. пРИОПШТИО Ок.